fbpx Skip to main content

Muzej ratnog djetinjstva prepoznat je kao jedan od 50 najutjecajnijih evropskih muzeja u proteklih 40 godina!

Ponosni smo na to što je MRD uvršten u knjigu “Ponovni osvrt na utjecajne muzeje Evrope: Četiri dekade inovativnosti i kvalitete”, autora Marka O’Neilla, Jette Sandahl i Marlen Mouliou. Ovo djelo pruža sveobuhvatan uvid u muzejske institucije čije djelovanje daje primjer drugim muzejima, sadašnjim i budućim, što ga čini neophodnim štivom za muzejske stručnjake i akademike, ali i studente muzeologije, historije umjetnosti, antropologije, te brojnih srodnih oblasti.

“Ponovni osvrt na utjecajne muzeje daje prikaz 50 najrazličitijih evropskih muzeja koji su svojom inovativnošću napravili značajan iskorak u kvaliteti javnog djelovanja u proteklih 40 godina, te na taj način demonstrira da je izvrsnost u muzejskim institucijama prisutna nezavisno od tematike kojom se one bave, opsega njihovih aktivnosti ili načina finansiranja.

Napisani od strane vodećih stručnjaka iz oblasti muzeologije, koji čine dio stručnog panela pri dodjeli nagrade “Evropski muzej godine”, uvršteni portreti daju prikaz muzeja koji su utjecali na razvoj drugih muzeja diljem svijeta ili su se istakli kao primjer koji bi trebalo slijediti u budućnosti. Portreti također oslikavaju trenutak u kojem je prepoznat potencijal datog muzeja, te ga pozicioniraju unutar šireg konteksta historijskog razvoja evropskih muzeja u datom periodu, gdje poveznicu čini zajednička tema promjene i inovativnosti.”

Knjigu o muzejima koji su obilježili razvoj evropske muzejske scene u posljednje četiri decenije možete naručiti ovdje: https://bit.ly/Revisiting_Museums_of_Influence