fbpx Skip to main content

Delegacija EU, na čelu sa Josepom Borrellom, visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije, danas je posjetila Muzej ratnog djetinjstva!

Visoki predstavnik se upisao u našu knjigu utisaka nakon posjete Muzeju i tom prilikom napisao sljedeće: “Moramo se sjećati kako ne bismo dozvolili da se ponovi. Ovaj Muzej nas podsjeća i daje nam snagu da se borimo da nove generacije odrastaju u miru.”

Zajedno sa visokim predstavnikom, MRD su ovom prilikom posjetili i Johann Sattler, Šef Delegacije Evropske unije u BiH, te Angelina Eichhorst, direktorica EEAS-a za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan i Tursku. Delegaciju su dočekali direktor i izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva, Jasminko Halilović i Amina Krvavac, te im se pridružili u obilasku stalne postavke Muzeja.

Po okončanju posjete, a u cilju odavanja počasti civilnim žrtvama rata, te poticanju razgovora o uspješnim pristupima očuvanju i izgradnji mira u BiH, prisutnima su se obratili visoki predstavnik i izvršna direktorica MRD-a, te Bora Jevtić, mirovni aktivista, Dajana Cvjetković, učesnica projekta Dijalog za budućnost i Selma Korjenić, direktorica organizacije TRIAL International.

Govornice i govornici su poslali niz važnih poruka, a događaj su svojim prisustvom uveličali Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Kathleen Kavalec, Šefica Misije OSCE-a i Bojana Urumova, Šefica ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, Nicola Minasi, Ambasador Italije u BiH, Johanna Strömquist, Ambasadorica Švedske u BiH, te Martin Kačo, Ambasador Slovačke u BiH.

Izuzetno nam je zadovoljstvo što je upravo MRD odabran za domaćina ovog događaja, te što smo, riječima Amine Krvavac, “imali priliku čuti nekolicinu pristupa pomirenju i suočavanju sa prošlošću koji su, uprkos svojoj različitosti, zapravo jednaki u vrijednostima na kojima počivaju i svojim ciljevima”.