fbpx Skip to main content

Nakon što je jutros u 11 sati ova privremena izložba otvorena za javnost, večeras je upriličeno i svečano otvorenje na kojem su se prisutnima obratili izvršna direktorica MRD-a Amina Krvavac, apostolski nuncij Luigi Pezzuto ispred Ambasade Vatikana u BiH, menadžerica privremenog prihvatnog centra Ušivak Azra Ibrahimović i četrnaestogodišnja Sofia, djevojčica iz Sirije čija priča je dio izložbe.

U svom obraćanju Amina Krvavac istakla je kako izložba “Djetinjstvo u pokretu” za cilj ima “doprinijeti boljem razumijevanju iskustava djece u pokretu”, te da je njeno otvorenje od posebnog značaja zbog porasta ksenofobije prema izbjeglicama i migrantima.

Apostolski nuncij u BiH mons. Pezzuto pozdravio je otvaranje ovakve izložbe, istaknuvši važnost “iskazivanja solidarnosti i brige za dobrostanje djece u pokretu”, te postojanja mjesta poput Društvenog kutka u Ušivku, a koji je otvoren upravo zahvaljujući podršci i radu Apostolske nuncijature u BiH.

Menadžerica Ušivka Azra Ibrahimović rekla je kako djeca u pokretu predstavljaju jednu od najranjivijih skupina društva, te se zahvalila Muzeju ratnog djetinjstva i svim organizacijama koje “kroz svoj rad i aktivnosti uljepšavaju svakodnevnicu ovoj djeci”.

Četrnaestogodišnja Sofia, koja je već pet godina odvojena od svoje majke, u svom je obraćanju s prisutnima podijelila priču o predmetu koji je za nju posebno važan, a koji je ustupila Muzeju samo za potrebe ove izložbe. Hvala našim partnerima Caritas Bosne i Hercegovine i IPSIA BIH , te SlovakAid na podršci i hvala svima koji su svojim prisustvom uveličali večerašnji događaj!