fbpx Skip to main content

Muzej ratnog djetinjstva posvećen je osiguravanju pristupačnosti svojih sadržaja svim posjetiteljima i posjetiteljicama, te aktivno radi na kreiranju prostora koji je otvoren za sve i unutar kojeg se svako osjeća dobrodošlim i prihvaćenim!

U 2021. godini napravljen je značajan iskorak u prilagodbi muzejskih i edukativnih sadržaja osobama sa invaliditetom, a čemu je značajno doprinijelo jačanje poveznica sa muzejima iz regije i stručnjacima u polju pristupačnosti i inkluzije, te uspostavljanje saradnje sa različitim udruženjima s područja Kantona Sarajevo. Uz njihovu pomoć i savjete, MRD kontinuirano osmišljava nove načine kako da postane pristupačnija institucija u sadržajnom i edukativnom pogledu, te realizuje različite aktivnosti, pri čemu se posebno izdvajaju vođene ture za djecu i odrasle. Tako su prilikom posjete učenica i učenika Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu korištene strategije verbalne deskripcije i diskusije, uz mogućnost taktilnog osjeta određenog broja predmeta, a posjete Udruženja za podršku djeci s teškoćama sluha i govora “EHO” i Udruženja gluhih Kantona Sarajevo, te radionice izgradnje mira za učenice i učenike Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju održane su uz pratnju tumača znakovnog jezika.

Od početka tekuće godine, MRD za grupe od 6 ili više osoba nudi vođene posjete kroz izložbu uz tumača znakovnog jezika, započeto je dokumentovanje svjedočenja osoba sa invaliditetom, a uspostavljena je i saradnja sa Grupom za pristupačnost Balkanske mreže muzeja (BMAG), jedinom grupom muzejskih profesionalaca treniranih o pristupačnosti u regiji.

Ova saradnja rezultirala je provođenjem studije pristupačnosti, a na osnovu datih uvida i preporuka izrađen je plan povećanja pristupačnosti u MRD-u podijeljen u nekoliko faza, a čiji je cilj prilagodba sadržajnog dijela izložbe gluhim i nagluhim, te slijepim i slabovidnim licima različitih uzrasta, ali i edukativnih radionica za djecu i mlade.

MRD će, u konsultaciji sa osobama sa invaliditetom, postepeno realizovati ovaj plan u predstojećem periodu, jer je naša želja da MRD ne bude samo mjesto povremenog susreta, već mjesto kojem se naše posjetiteljke i posjetitelji uvijek rado vraćaju, te sa nama rastu.