fbpx Skip to main content

Sinoć je u prostorijama Muzeja književnosti grada Hersona otvorena privremena izložba ureda MRD-a u Ukrajini koja tematizira iskustva djece na čije je odrastanje utjecao rat u istočnoj Ukrajini, te okupacija Krima. Ovo je prvo gostovanje izložbe nakon njenog predstavljanja u Kijevu u junu 2021. godine.

Iuliia Skubytska, direktorica MRD-a u Ukrajini, istakla je koliko je značajno to što izložba posjećuje i druge ukrajinske gradove, jer je to čini pristupačnijom široj javnosti, a posebno djeci i mladima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove usljed sukoba. Skubytska je pojasnila kako je cilj MRD-a razvoj globalne platforme „koja pomaže stvaranju i jačanju zajednice osoba na čija je djetinjstva utjecao rat, dok istovremeno približava ovo iskustvo onima koji ga nisu direktno proživjeli“.

Posjećenost izložbe od strane brojnih predstavnika medija, ali i vladinih dužnosnika još je jedna potvrda važnosti ove izložbe za lokalnu zajednicu. Ponosni smo na naš tim u Ukrajini i njihovu ustrajnost da uprkos rastućim tenzijama otvore ovu izložbu i iz Hersona pošalju snažnu poruku mira.