fbpx Skip to main content

Sinoć je u Nacionalnoj galeriji Kosova u Prištini otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva koja predstavlja priče, predmete i videosvjedočenja djece iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Hrvatske, te Ukrajine, Sirije, Palestine i Afganistana. Izložba ostaje otvorena do 30. aprila, uz besplatan ulaz.

Na posjećenom otvaranju izložbe, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva, Amina Krvavac, rekla je da lična iskustva predstavljena u okviru izložbe govore o ratu iz dječije perspektive, ali i potcrtavaju važnost očuvanja mira. 

“U našem regionu rad Muzeja ratnog djetinjstva dodatno je relevantan u kontekstu tranzicijske pravde. Kulturne institucije su te koje, po završetku procesa vođenih na sudovima i međunarodnim tribunalima, imaju potencijal i obavezu da pomognu društvima u prihvatanju i suočavanju sa prošlošću”, istakla je Krvavac, te zahvalila Nacionalnoj galeriji Kosova i drugim partnerima na pomoći u realizaciji izložbe.

Na otvaranju izložbe obratio se i ministar kulture, mladih i sporta Kosova Hajrulla Çeku.

Međunarodne nagrade koje je Muzej ratnog djetinjstva osvojio, kao i sam njegov koncept i način na koji se razvija samo su jedan od pokazatelja zašto je ova saradnja važna. Naše priče su iz nedavne prošlosti, i iako je bol koju smo osjetili donekle zabilježena moramo uložiti još više truda u bilježenje ovih iskustava.

“Iz predstavljenih priča primijetimo i otpornost i snagu za nošenje s prošlošću, važne elemente koji nas navode da budućnosti pristupamo drugačije i čuvamo mir koji danas imamo u našoj zemlji, ali i da radimo više na tome da djeci pružimo najbolje moguće,” zaključio je ministar te zahvalio Muzeju ratnog djetinjstva što je izložbu predstavio na Kosovu.

Prva izložba Muzeja ratnog djetinjstva u Prištini realizira se neposredno nakon uspješne izložbe u Beogradu, a u predstojećem periodu planirano je održavanje putujućih izložbi koje će posjetiti više gradova u BiH i inostranstvu.