fbpx Skip to main content

Jučer je u Nacionalnoj galeriji Kosova u Prištini nakon dvije sedmice zatvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva koju je posjetilo preko 700 građanki i građana Prištine. Posljednjeg dana izložbu je sa svojim timom posjetio i premijer Kosova, Albin Kurti.

Kurti je izrazio snažnu podršku radu Muzeja ratnog djetinjstva, te je nakon posjete izložbi zapisao u knjigu utisaka: “Djetinjstvo ne prolazi, u njemu smo formirani za ostatak naših života. Ali djetinjstvo u ratu, koje neki uspiju preživjeti, a neki prijatelji i drugovi ne, nosi nezaboravna sjećanja ne samo za djecu rata, već i za cijelo društvo.

Muzej ratnog djetinjstva je od neprocjenjive važnosti za odrastanje u miru, u vremenu u kojem tražimo pravdu za žrtve i da se zločini ne ponove. Izložba ovog Muzeja prava je umjetnost, prava strašna, ali i prelijepa umjetnost, koja istovremeno čuva kulturu sjećanja, šokantnu kulturu sjećanja.”

Albin Kurti, premijer Kosova

Izložba koja predstavlja priče, predmete i videosvjedočenja djece iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Hrvatske, Srbije, te Ukrajine, Palestine, i Afganistana, izazvala je u Prištini veliku pažnju domaćih medija, studenata više fakulteta, zvaničnika, te generalne publike. Izložba je u Prištinu došla nakon Beograda, gdje ju je od 28. marta do 10. aprila posjetilo blizu 1.000 građanki i građana glavnog grada Srbije.

Muzej ratnog djetinjstva nakon pandemije Covid-19 nastavlja realizaciju putujućih izložbi, te će u narednom periodu posjetiti više gradova u BiH i inostranstvu.