fbpx Skip to main content

Nova pop-up izložba Muzeja ratnog djetinjstva u Järfälli, predgrađu Stockholma, predstavila je lične priče djece iz Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Sirije, Afganistana i Iraka, odnosno ratna i izbjeglička iskustva koja se vezuju uz pet različitih oružanih sukoba.

Izložba je otvorena 30. aprila kao jedan u nizu događaja koji u fokus stavljaju važnost mira, a u organizaciji Kulturnog centra općine Järfälla. Priče će biti dostupne javnosti do 11. juna, a ponosni smo što je već na otvaranju izložbu posjetilo više od 200 osoba.

U fokusu fotografije je pano koji prikazuje kariranu košulju i priču koja se uz nju veže. U pozadini je vidljivo nekoliko posjetilaca

Da sam ja policajac

Nedavno sam proslavio svoj 6. rođendan ovdje u kampu. Proslavili smo uz kebabe koje je napravio moj tata. Prije nego što smo napustili svoj dom, mama i tata bi uvijek za moj rođendan organizovali veliko slavlje. U slavlju bi nam se pridružila i sva naša rodbina.

Ova košulja je bila rođendanski poklon od moje bake. Poklonila mi ju je za moj treći rođendan, posljednji put kada smo mogli zajedno proslaviti moj rođendan. Kada porastem, želim da budem policajac, jer su policajci snažni i brinu se o granicama. Ali ja ne želim da budem tek bilo koji policajac – želim da budem šef policije, koji bi mogao narediti drugim policajcima da se sklone kada migranti prelaze granicu. Onda bih mogao pomoći migrantima. Nikada ih ne bih pokušavao uhvatiti.

Ali Reza, rođ. 2015 (Afganistan)

Pop-up izložba u Järfälli treća je privremena izložba MRD-a u tekućoj godini, a ujedno i druga izložba u Švedskoj nakon 2020. godine i #ChildrenAndGenocide – ova izložba prikazala je lične priče i portrete osoba koje su odrastale za vrijeme genocida u Srebrenici.