fbpx Skip to main content

Ove godine Muzej ratnog djetinjstva obilježio je Međunarodni dan muzeja (IMD) održavanjem virtualne radionicu za mlade i uspostavljanjem biblioteke za djecu u pokretu u Društvenom kutku prihvatnog centra u Ušivku. Pored samih aktivnosti, ulaz na stalnu postavku MRD-a bio je besplatan tokom vikenda!

Na radionici “Dječije stranice o prošlosti”, realiziranoj zajedno sa učenicima Srednje ugostiteljsko-turističke škole, a u saradnji sa muzejem “Kuća Anne Frank”, u fokus smo stavili ratne dnevnike iz kolekcije MRD-a i dnevnik Anne Frank. Kroz dnevnike smo stekli ličniji uvid u različite historijske događaje i pojave, a posebnu pažnju posvetili smo diskusiji o diskriminaciji i njenim posljedicama. Diskusija se dodatno razvila nakon odgledanog videodnevnika baziranog na originalnim zapisima Anne Frank, a potom smo posjetili Kuću Anne Frank u Amsterdamu uz pomoć VR naočala. Sve učesnice i učesnici zabilježili su svoje impresije i razmšljanja o značaju Annine priče danas u vidu video pisama.

Nakon radionice otvorili smo našu “Veselu biblioteku” u Društvenom kutku privremenog prihvatnog centra u Ušivku. Društveni kutak inače je mjesto susreta za djecu u pokretu iz različitih zemalja koja borave u Bosni i Hercegovini, te prostor u kojem se realizuju brojne edukativne i kreativne radionice, uključujući radionice u sklopu projekta “Welcome Notes” koji MRD realizuje u saradnji sa Muzičarima bez granica i Dječijeg hora Superar.

Zajedno sa djecom i mladima iz Ušivka sastavili smo prvu stalažu za knjige i popunili njene police s nekolicinom naslova, od slikovnica i dječije literature do udžbenika i priručnika za učenje stranih jezika.

Dječak stavlja knjige na policu

U daljnjem razvoju biblioteke možete nam se pridružiti i vi tako što ćete donijeti slikovnice i knjige za djecu i mlade u naš Muzej. Možete donirati knjige na bilo kojem jeziku, ali posebno izdvajamo naslove na engleskom, arapskom, perzijskom, njemačkom i francuskom jeziku.

Aktivnosti u sklopu Međunarodnog dana muzeja realizovane u saradnji sa Kućom Anne Frank, te uz podršku Rondine Citadella della Pace, Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II” i Caritas BiH.