fbpx Skip to main content

Izložbu Muzeja ratnog djetinjstva u Vijeću Evrope u Strasbourgu ove sedmice posjetili su mnogi zvaničnici uključujući grčku predsjednicu Katerinu Sakellaropoulou, ministra vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto, a danas je to učinio i holandski kralj Willem-Alexander sa svojom delegacijom u kojoj je bio i Franc Weerwind, ispred Ministarstva pravde i sigurnosti.

Grčka predsjednica u posjeti izložbi, u pratnji predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Holandski kralj je na izložbu došao u pratnji predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Tinija Koxa, a u izložbi su ga dočekali osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva, Jasminko Halilović, te projektna menadžerica MRD u Ukrajini, Svitlana Osipchuk.

Kralj Willem-Alexander i Halilović razgovarali su o uredu Muzeja ratnog djetinjstva u Hagu. Halilović je upoznao delegaciju sa planovima MRD za izložbu u haškoj gradskoj vijećnici kasnije ove godine. Kralj Willem-Alexander posebno se interesovao za dokumentaciju genocida u Srebrenici, a direktor Halilović upoznao ga je o značajnom arhivu video-svjedočenja koji je MRD proizveo intervjuišući preko 100 ljudi koji su bili djeca tokom genocida u Srebrenici.

Projektna menadžerica Muzeja ratnog djetinjstva u Kyivu, Svitlana Osipchuk, upoznala je kralja i delegaciju o trenutnim aktivnostima MRD u Ukrajini. Iako je ukrajinska kolekcija izmještena u Lviv, Osipchuk je objasnila da ured MRD nastavlja sa drugim aktivnostima, poput radionica za roditelje, nastavnike i novinare o tome kako razgovarati s djecom o ratu.

Izložba MRD u Vijeću Evrope ostaje otvorena do petka, 24. juna. Nakon izložbe u Vijeću Evrope, Muzej ratnog djetinjstva nastavlja svoje izložbene aktivnosti putujućom izložbom u Bihaću koja će biti otvorena 30. juna, nakon čega će do kraja godine gostovati u Bratislavi, Pragu, Hagu i Beču.