fbpx Skip to main content

U Bihaću je sinoć otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva (MRD) koja daje uvid u lična iskustva djece iz BiH, Ukrajine, Afganistana, Iraka, Palestine, Sirije, Hrvatske, Kosova, i Eritreje. Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratile izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac i šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungarotti.

Krvavac je započela svoje obraćanje zahvalivši se partnerima izložbe i prisutnima, te ističući da je na izložbi predstavljen mali dio kolekcije Muzeja ratnog djetinjstva koja danas broji više hiljada eksponata. 

Obraćanje Amine Krvavac i Laure Lungarotti

Željeli bismo ovom izložbom i našim radom općenito dati glas djeci i mladima i saznati što više o iskustvima i potrebama djece iz ratom pogođenih područja. Također, želimo podići svijest o tome da svi možemo i moramo raditi na izgradnji i jačanju mira, na izgradnji i jačanju dijaloga i povjerenja u društvu, kao i na izgradnji empatije i razbijanju straha od drugog i drugačijeg.

Amina KrvavacIzvršna direktorica MRD-a

Laura Lungarotti izrazila je zadovoljstvo što izložba MRD-a gostuje u Bihaću prvi put i pozvala sve da pažljivo čitaju izložene priče kako bi razumjeli iskustva o kojima govore, sagledavajući ih iz šire perspektive djetinjstva obilježenog ratom, ali i očima migranata.

„Otvaranje ove izložbe dio je naših napora da povežemo lokalnu zajednicu i ljude u pokretu. Migracije ne treba posmatrati kao problem, one su dio naše svakodnevnice, a kao što neki od izloženih predmeta pokazuju dio su iskustva i ljudi iz BiH“, rekla je Lungarotti, dodavši da svi možemo i trebamo raditi na stvaranju okruženja koje je pozitivno i prihvatajuće za svakoga.

Obilazak izložbe, posjetiteljica čita priču
Upisivanje u knjigu utisaka

Zainteresovani će izložbu moći pogledati u prostorijama omladinskog centra „Ideja“ (ul. 502. viteške brdske brigade) sve do nedjelje, 10. jula, u terminu od 10 do 13 h, te od 17 do 21 h. Ulaz na izložbu je besplatan.

Budući da Muzej ratnog djetinjstva kontinuirano dokumentuje iskustva osoba na čije je odrastanje utjecao rat, gostovanje izložbe u Bihaću još je jedna prilika da s nama podijelite vaše priče i uspomene. Više o učešću u kolekciji možete saznati na samoj izložbi ili putem maila ivana.roso@warchildhood.org, kao i pozivom na +38765912326. 

Napominjemo da je prijavni upitnik dostupan i online.

Poziv za prikupljanje predmeta

Nakon Beograda, Prištine i Strasbourga, ovo je četvrta putujuća izložba Muzeja ratnog djetinjstva u 2022. godini, a realizuje se u saradnji sa udruženjem „U pokretu“ i nevladinom organizacijom „IPSIA BiH“, te uz podršku Međunarodne organizacije za migracije.