fbpx Skip to main content

Stručni žiri Muzeja ratnog djetinjstva odabrao je stipendistkinju za program “Mediteran: granica mira, učenja i pomirenja”, Teutu Bicaj!

Ovaj napredni dvogodišnji program razvijen je kroz saradnju nevladine organizacije Rondine Citadella della Pace i Italijanske biskupske konferencije (CEI), a podrazumijeva pohađanje master studija “Conflict Management and Humanitarian Action” na Univerzitetu u Sieni i učenje Rondine metode transformacije konflikta. Po završetku studija i treninga u Rondinama polaznici programa realizuju vlastiti projekat od društvenog značaja u svojoj lokalnoj zajednici.

Po povratku u BiH, Teuta će se pridružiti timu MRD-a kao full-time zaposlenica na minimalno godinu dana i tokom tog perioda raditi na implementaciji svog projekta “Isključeni narativi: dokumentovanje ratnih iskustava nacionalnih manjina u BiH”. Teuta je inače završila dva dodiplomska studija, na Mašinskom i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te je jedna od osnivačica Evropskog parlamenta mladih u BiH (EYPBiH).

Teuti želimo mnogo uspjeha u Italiji i radujemo se što će se uskoro pridružiti našem timu! 

Ovo je drugi ciklus program tokom kojeg Muzej ratnog djetinjstva ima ulogu partnerske institucije, a navedena stipendija pokriva punu cijenu školarine, troškove života i džeparac, ali i sredstva neophodna za implementaciju projekta. Saznajte više ovdje.

Mlada žena stoji ispred ulaza u Muzej. Ističu se naziv i logotip muzeja, te jarko plavo nebo