fbpx Skip to main content

Povodom Međunarodnog dana tolerancije jučer smo se družili sa učenicama i učenicima devetih razreda OŠ “Fatima Gunić”, OŠ “Džemaludin Čaušević” OŠ “Hrasno”. S njima je tom prilikom razgovarala inspirativna Dragana Seferović.

Prije planiranog druženja i diskusije za učenice i učenike organizovana je vođena tura kroz stalnu postavku Muzeja ratnog djetinjstva, a za čiju su realizaciju korišteni interaktivni muzejski vodiči dostupni na tabletima. Učenice i učenici su potom imali priliku demonstrirati svoje znanje i razmišljanja o konceptu tolerancije učešćem u kratkom kvizu, te saznati više o Draganinom ličnom iskustvu.

Druženje povodom Međunarodnog dana tolerancije

Dragana je započela razgovor osvrtom na različite etikete koje joj je dodijelilo društvo, otežavajući na taj način njen životni put. Dijelovi svog identiteta koje je Dragana ovom prilikom izdvojila su oni Romkinje i djeteta bez roditelja, a posebno je naglasila važnost razumijevanja iskustava koja su drugačija od naših vlastitih, ali i njegovanja ljubavi prema sebi, koja dodatno dobija na značaju u kontekstu suočavanja sa netolerancijom i nerazumijevanjem.

Učenice i učenici su imali priliku postavljati pitanja Dragani, te podijeliti svoja zapažanja, od kojih se posebno ističe ono Hamze Pire iz OŠ “Fatima Gunić”:

Ja čovječanstvo nekako posmatram kao zvjezdano nebo. Sačinjavaju ga najrazličitije zvijezde i svaka ima svoj izgled i položaj na nebu, ali sve one sjaje i vrijede jednako.

Hamza PiroOŠ "Fatima Gunić", Sarajevo

Sve učesnice i učesnici jučerašnjih aktivnosti dobili su olovke iz muzejske suvenirnice, a budući da je Hamza najuspješnije odgovorio na pitanja iz kviza o toleranciji njegov doprinos nagradili smo dodatnim poklon paketom.

Naše druženje zaključili smo zajedničkom fotografijom ispred Muzeja ratnog djetinjstva. Hvala vam!