fbpx Skip to main content

Nakon prošlogodišnje sarajevske postavke u Galeriji Novi hram, te mostarskog i beogradskog predstavljanja, izložba „Progovara(j)mo“ Muzeja ratnog djetinjstva biće ponovo postavljena u sarajevskoj Vijećnici od 5. do 9. decembra kao centralni događaj kampanje „Progovara(j)mo za pravnu prepoznatljivost djece rođene zbog rata“ koju je pokrenulo Udruženje „Zaboravljena djeca rata“.

Vizual koji najavljuje kampanju povodom pravne prepoznatljivosti djece rođene zbog rata

U julu 2022. godine djeca rođena zbog rata zakonski su prepoznata kao civilne žrtve rata na prostoru Brčko distrikta čime je napravljen simboličan, ali važan iskorak u adresiranju njihovih potreba. Predstavljanjem ličnih priča, eksponata i videosvjedočenja preživjelih i djece rođene zbog rata, odnosno zajedničkim „Progovaranjem“, još jednom skrećemo pažnju na prava i potrebe djece rođene zbog rata i preživjelih ratnog seksualnog nasilja, a s ciljem usvajanja Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata na prostoru čitave BiH.

Svečano otvaranje izložbe bit će upriličeno u ponedjeljak 5. decembra, s početkom u 12 sati, a svi zainteresovani moći će posjetiti izložbu već od 14 sati istog dana. Izložba ostaje otvorena u Vijećnici do petka 9. decembra te se može posjetiti u periodu od 9 do 17 sati. Sve informacije o događaju možete pratiti ovdje.

Najavni vizual, Progovarajmo

Izložba „Progovara(j)mo“ posvećena je i u cijelosti ko-kreirana u saradnji sa ženama koje su kao djeca i mlade osobe preživjele ratno seksualno nasilje, te sa djecom rođenom zbog rata, a prethodio joj je višemjesečni rad na dokumentovanju iskustava uz radionicu mapiranja tijela zahvaljujući čemu su preživjele ratnog seksualnog nasilja svoje traume predstavile putem umjetnosti. Ovaj proces doprinio je sagledavanju vlastitog života u cijelosti, van prizme proživljenog seksualnog nasilja, što u konačnici doprinosi jačanju njihovih individualnih snaga i vrijednosti.

Na izložbi će biti predstavljeno dvanaest radova nastalih na radionici, na kojima se nalazi tijelo učesnica u prirodnoj veličini uz siluete koje ih prate i na kojima su nacrtani ili zapisani najvažniji događaji i iskustva svake od njih, uz lične nade posvećene budućnosti.

Najavni vizual za crvenu haljinu
Detalji projekta Crvene haljine na dva jezika

Ova izložba biće i prilika da se domaća publika upozna sa „Crvenom haljinom“, nagrađivanim, trinaestogodišnjim internacionalnim projektom zajedničkog vezenja britanske umjetnice Kristie Macleod. Na haljini su izvezene lične priče 347 žena i 7 muškaraca iz 48 zemalja, a preživjele koje su podijelile svoja iskustva za „Progovara(j)mo“ imaće priliku nadodati svoje vezove neposredno pred otvaranje izložbe. U nastanku „Crvene haljine“ učestvovale su žene izbjeglice iz Palestine, Sirije i Ukrajine, tražiteljice azila, civilne žrtve rata iz različitih zemalja, te siromašne žene iz raznih krajeva svijeta.

Projekat koji je prethodio realizaciji izložbe „Progovara(j)mo“ rezultat je saradnje Muzeja ratnog djetinjstva sa Međunarodnom organizacijom za migracije, Udruženjem Zaboravljena djeca rata, Fondacijom Krila nade, Udruženjem Psiholab, a izložbu su podržale Delegacija EU u BiH i Vlada Velike Britanije.