fbpx Skip to main content

Muzej ratnog djetinjstva obilježava svoj šesti rođendan!

U utorak 14. februara održat će se centralni godišnji događaj Muzeja ratnog djetinjstva, tokom kojeg ćemo ukratko predstaviti aktivnosti i rezultate koji su obilježili našu 2022. godinu – o nekima od njih mogli ste saznati putem naših društvenih mreža, te kroz različite podcaste i priloge.

Ove godine u fokusu nam je rad ukrajinskog ureda Muzeja ratnog djetinjstva, a kao i do sada rođendan ćemo obilježiti u društvu naših prijatelja i prijateljica, partnerskih institucija, te učesnika i učesnica u kolekciji Muzeja.

Ovaj događaj, koji MRD realizira uz podršku Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, najavit će rođendansku sedmicu Muzeja ratnog djetinjstva u okviru koje nas očekuje 9 likovno-umjetničkih radionica nastalih kroz saradnju MRD-a i Galerije “Manifesto”, kao i besplatan ulaz na našu stalnu postavku u periodu od 20. do 26. februara.

Kratki pregled svih aktivnosti i dodatnog sadržaja možete preuzeti ovdje, a dostupan je i u nastavku.

Pregled programa

Nova postavka i besplatan ulaz

Kao i prethodnih godina ulaz u Muzej je besplatan za sve posjetitelje i posjetiteljice tokom rođendanske sedmice, odnosno od ponedjeljka 20. 2. do nedjelje 26. 2. Napominjemo da su od subote 10. 2. u Muzeju ratnog djetinjstva izložene nove lične priče i predmeti koji daju uvid u svu kompleksnost iskustva odrastanja za vrijeme rata.

Porodice sa djecom uzrasta do 10 godina koje nas odluče posjetiti imat će priliku koristiti nedavno predstavljene interaktivne muzejske vodiče MRD-a za djecu i odrasle. Također, Muzej u datom periodu nudi vođene ture za slijepa i slabovidna lica uz prethodnu najavu – za više informacija i zakazivanje vođene ture kontaktirajte nas putem maila mersiha.began@warchildhood.org.

Rotacija izložbe, postavljanje skija
Dvojica dječaka koriste vodiče ispod eksponata ljulje

Radionice

Devet likovno-umjetničkih radionica organizuju se za različite dobne skupine, a podrazumijevaju rad s glinom, monotipiju, kolaž, slikanje suhim pastelom, te crtanje drvenim i voštanim bojicama. Četiri radionice otvorene su za javnost, a više informacija o svakoj od otvorenih radionica možete pronaći na odgovarajućem linku za prijave.

 • Četvrtak 23. 2. (Muzej ratnog djetinjstva, 19.00-20.30)
  Portret mog života, radionica kolaža za odrasle (18-99 god)
 • Subota 25. 2. (Networks, 11.00-12.30)
  S Petrom Panom kroz svijet mašte, radionica monotipije za djecu (6-10 god)
 • Subota 25. 2. (Networks, 16:00-17:30)
  Moja porodica, intergeneracijska radionica skulpture u glini
 • Nedjelja 26. 2. (Networks, 11:00-12:30)
  Dragi dnevniče, radionica monotipije za djecu (11-14 god)

Nadamo se da ćete nam se pridružiti u obilježavanju našeg šestog rođendana jer Muzej ratnog djetinjstva ne bi bio ono što jeste bez vas i vaše podrške – hvala vam!

Najavni vizual, sa stilizovanim znakom 6 na plavo-žutoj podlozi, a unutar kojeg se nalazi logotip muzeja