fbpx Skip to main content

Voditeljica Centra za civilne slobode i dobitnica Nobelove nagrade za mir za 2022. godinu, Oleksandra Matviichuk, obratila se povodom šestog rođendana Muzeja ratnog djetinjstva i prve godišnjice početka invazije na Ukrajinu našoj publici i partnerima u BiH.

U video obraćanju, Matviichuk potcrtava značaj saradnje BiH i Ukrajine, posebno u područjima memorializacije i kulture sjećanja, te navodi Muzej ratnog djetinjstva kao svijetao primjer saradnje između dvije zemlje. “Zajedno, podržavajući jedni druge, možemo ostvariti mnogo više na području izliječenja društva na individualnom, i kolektivnom nivou.”, rekla je Matviichuk.

Matviichuk također napominje da se u Ukrajini ne vodi rat između dvije zemlje, već vrijednosni rat koji je opasnost za cijelu Evropu, rat za slobodu i demokratiju, te poziva na solidarnost sa građanima i građankama Ukrajine.

Muzej ratnog djetinjstva nastavlja svoj rad u Ukrajini kroz svoj ured u Kijevu. Osim širenja ukrajinske kolekcije, te radionica za djecu i odrasle, kijevski ured MRD radi sa sarajevskim uredom na pripremi izložbe MRD u Bucharestu, u Rumuniji, u maju 2023.