fbpx Skip to main content

Muzej ratnog djetinjstva specijalni je gost ovogodišnje Evropske noći muzeja u Rumuniji. Tim povodom, 12. maja 2023. godine, dan prije Evropske noći muzeja otvorena je izložba Muzeja ratnog djetinjstva “Slušaj” u centru Bukurešta, u organizaciji Rumunske muzejske asocijacije.

Otvaranje izložbe MRD u Bukureštu pratio je veliki broj medija, a rumunska nacionalna televizija pripremila je specijalni jednosatni program o MRD. Na izložbi, koja je fokusirana na ukrajinsku kolekciju Muzeja, su predstavljeni i eksponati iz Drugog svjetskog rata, ali i iz BiH, Iraka, Sirije, i drugih država. Među eksponatima i svjedočenjima o ratu u Ukrajini izložene su i priče ukrajinskih izbjeglica koje trenutno borave u Bukureštu, čime je izložba napravljena posebno vrijednom za lokalnu zajednicu.

Već sljedećeg dana, povodom Evropske noći muzeja, izložbu “Slušaj” posjetilo je preko 3.000 ljudi, a velikom interesu svjedoče redovi ispred kompleksa koji je ugostio izložbu MRD.

“Drago nam je da je izložba izazvala ovakav interes kod rumunske publike. Rumunija je nedavno primila preko 150.000 izbjeglica iz Ukrajine. Nadamo se da ova izložba može lokalnoj zajednici približiti njihova iskustva”, rekao je direktor Muzeja ratnog djetinjstva, Jasminko Halilović.

Izložba će ostati otvorena mjesec dana, do 12. juna 2023. godine, a ulaz je besplatan.