fbpx Skip to main content

Večeras je u prostorijama tuzlanskog Doma mladih (JU Centar za kulturu Tuzla) svečano otvorena prva izložba Muzeja ratnog djetinjstva u ovom gradu, a koju će svi zainteresirani moći posjetiti besplatno do 8. jula. Predstavljanjem ličnih priča i predmeta djece iz BiH, Sirije, Iraka, Afganistana, Jemena, Ukrajine i sa Kosova izložba otkriva višestruko negativni utjecaj ratova na djecu.

Dio izloženih predmeta veže se direktno za odrastanje na području Tuzle, Srebrenice i okoline, a u znaku obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica poseban fokus stavljen je na priče koje govore o iskustvima internog raseljeništva, izbjeglištva i odrastanja u pokretu.

Na otvaranju izložbe ispred MRD-a su govorili Jasminko Halilović i Amina Krvavac, a prisutnima su se obratili i zamjenik ambasadora Italije u BiH Matteo Evangelista, te regionalni koordinator Caritasa Italiana Daniele Bombardi.

Ova iskustva su našem društvu, nažalost, vrlo poznata, ali boljim razumijevanjem položaja djece i mladih, koji usljed oružanih sukoba odrastaju u pokretu, pravimo veliki korak ka adresiranju njihovih potreba danas.

Amina KrvavacIzvršna direktorica MRD-a

Osim priča djece koja su trenutno u izbjeglištvu, važno mi je da su večeras ovdje izložene i naše priče, i naša iskustva, uključujući i priče iz Tuzle. Tokom rada na knjizi 'Djetinjstvo u ratu' i kasnije na stvaranju muzejske kolekcije shvatio sam da postoje neki događaji iz rata koji su dotakli ogroman broj ljudi i van mjesta gdje su se desili. To je slučaj i sa masakrom na Kapiji. Jedan od eksponata u izložbi govori upravo o tome. Muzej želi biti u kontaktu s našom publikom u Tuzli, i to je najbolje vidljivo kroz veliki broj škola iz Tuzlanskog kantona s kojim sarađujemo.

Jasminko HalilovićDirektor MRD-a

Obraćajući se ispred ambasade Italije, Evangelista je iskazao zadovoljstvo uspješnom dugogodišnjom saradnjom sa Muzejem ratnog djetinjstva, ali i tuzlanskim institucijama, te prilici da se javnost upozna sa ovom izložbom u predstojećem periodu. Bombardi je naglasio da je izložba MRD-a „glavni događaj i kulminacija kampanje za jačanje spona između lokalne zajednice i osoba u pokretu,“ te podsjetio da i mimo projekta BRAT, koji je finansiran od strane Vlade Italije, Caritas Italiana i partneri već duži niz godina rade na jačanju društvene kohezije u BiH kontekstu.

Prva izložba MRD-a u Tuzli (Dom mladih Tuzla, ul. Dragiše Trifkovića 2) bit će otvorena za posjete svakog dana u terminu od 11 do 19 sati, zaključno sa subotom 8. jula. U toku trajanja izložbe svi zainteresovani će moći saznati više o načinima učestvovanja u kolekciji Muzeja, odnosno umuzejiti svoje uspomene na ratno djetinjstvo. 

Pored izložbe u Tuzli, MRD je u okviru projekta BRAT rotirao dio stalne postavke u Sarajevu, a održane su i kreativne radionice za djecu i mlade u prihvatnom centru “Lipa” u Bihaću. U realizaciji projekta BRAT učestvuju Muzej ratnog djetinjstva, Caritas Italiana, Caritas Bosna i Hercegovina, Međunarodni fond solidarnosti – EMMAUS, IPSIA ACLI, IPSIA BiH, Croce Rossa Italiana i Društvo Crvenog krsta/križa BiH, uz podršku Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS).