fbpx Skip to main content

Izložba „Progovara(j)mo“ Muzeja ratnog djetinjstva u julu je predstavljena u Newcastleu u okviru godišnje konferencije Udruženja za studije sjećanja (Memory Studies Association). Paneli sa 12 mapa tijela preživjelih ratnog seksualnog nasilja bili su izloženi na kampusu Univerziteta u Newcastleu, u predvorju zgrade „Frederick Douglass“.

Žene iz BiH koje su u mladoj dobi preživjele ratno seksualno nasilje predstavile su svoje životne priče uz pomoć tehnike mapiranja tijela. Učesnici konferencije imali su priliku upoznati se s cjelokupnom metodologijom na praktičan način na radionici koju su ko-organizovali MRD i Koalicija „Mjesta savjesti“ (ICSC). Na radionici su predstavljeni i detalji realizacije projekta „Progovara(j)mo“.

Crtanje mapa tijela, papir i slikarski pribor u prvom planu.
Crtanje mapa tijela. lice i natpis o plavoj kosi u prvom planu

Centralni dio svake mape sačinjavaju dvije siluete tijela u punoj veličini oko kojih su poredana najvažnija sjećanja iz različitih životnih perioda, kako u formi zapisa, tako i ilustracija. Kroz proces mapiranja tijela učesnici radionice imaju priliku osvrnuti se na svoj život u cijelosti, izražavajući svoje trenutne potrebe i nade za budućnost. Za preživjele čije su mape dio izložbe „Progovara(j)mo“ metodologija je pomogla u kreiranju sigurnog prostora, ali i nove alate kroz koje mogu artikulisati traumatična iskustva.

Inspirisani primjerom izložbe „Progovara(j)mo“ istraživali smo metode zasnovane na umjetnosti kroz koje možemo dokumentovati potisnute lične historije, te se oduprijeti traumi i nepravdi. Stvaranjem umjetničkih djela i dijeljenjem ličnih priča otvorili smo prostor za zajedničko učenje i rast, a posebno me je inspirisala hrabrost i otvorenost svih učesnica.

Ajnura AkbašFacilitatorica (MRD)

U četvrtak 6. jula, Muzej ratnog djetinjstva također je učestvovao na panel diskusiji „Sjećanje i zajednica: Mjesta savjesti iz različitih krajeva svijeta“. Uz moderaciju Christophera Whiteheada (Univerzitet u Newcastleu), predstavnici članica Koalicije razmijenili su poglede na značajnu zastupljenost sjećanja u recentnim diskusijama u poljima ljudskih prava i društvene pravde, ističući ulogu sjećanja kao alata za promovisanje razumijevanja, empatije i zacijeljenja. Na panelu su govorili Katia Chornik (Univerzitet Kingston i Univerzitet Cambridge), Pierre Claver Irakoze (Aegis Trust Rwanda), Lebogang Marishane (Constitution Hill), Ajnura Akbaš (MRD) i Linda Norris (ICSC).

U okviru konferencije održan je niz predavanja i prezentacija, uključujući izlaganje Véronique Labonté o Muzeju ratnog djetinjstva. U svom radu Labonté ističe polifoničnu i transnacionalnu prirodu rada i pristupa MRD-a, navodeći da je u pitanju „mjesto koje slavi saosjećanje i [dječiju] radost, pretvarajući obične predmete u nesvakidašnje.“

Muzej ratnog djetinjstva nastavit će osnaživati glasove preživjelih ratnog seksualnog nasilja, istovremeno dijeleći najbolje prakse i uvide nastale tokom produkcije „Progovara(j)mo“.