fbpx Skip to main content

Početkom jeseni, od 7. do 10. oktobra 2023. godine Muzej ratnog djetinjstva bit će domaćin konferencije pod nazivom „Djeca kao mirotvorci u podijeljenim društvima: obrazovni pristupi“. Riječ je o internacionalnom projektu koji Muzej realizira u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za interkulturalno obrazovanje, Centrom za obrazovne inicijative Step by Step i Međunarodnim udruženjem nastavnika i profesora historije „EUROCLIO“.

Tokom četiri dana u Sarajevu će se okupiti preko 400 domaćih i svjetskih stručnjaka u oblastima obrazovanja, muzeologije, ljudskih prava i srodnih područja. Učesnici i učesnice iz preko 35 zemalja imat će priliku sudjelovati u više od 250 radionica, prezentacija i diskusija.

Fokus svih aktivnosti bit će usmjeren na pitanja prožimanja interkulturalnog i mirovnog obrazovanja u vremenu kada svjedočimo mnogobrojnim konfliktima te kršenjima demokratskih prava i principa širom svijeta.

Konferencija ima za cilj da što većem broju profesora, nastavnika i studenata ponudi uvide u najnovija istraživanja koje se tiču interkulturalnog obrazovanja i izgradnje mira.

Više o konferenciji i načinu prijave možete saznati na ovom linku.

Prijave za dostavu radova za akademski dio konferencije (9. i 10. oktobar) su završene, kompletan program konferencijskih aktivnosti bit će dostupan sredinom septembra.