fbpx Skip to main content

U ponedjeljak 18. septembra, u Poljskom institutu u Kijevu, otvorena je izložba Muzeja ratnog djetinjstva, posvećena svjedočenjima djece iz Ukrajine koja su zbog rata bila primorana izbjeći u inostranstvo. Stotinehiljada ukrajinske djece svoj privremeni dom pronašlo je upravo u Poljskoj. Kroz postavku ličnih priča, ali i predmeta djece izbjeglica, ova se izložba fokusira na njihov život u domovini prije rata, ali i na njihove snalaženje i prilagođavanje izbjegličkim danima. Ovo je prva izložba Muzeja ratnog djetinjstva unutar Ukrajine nakon početka totalne invazije u februaru 2022. godine.

“Naša izložba progovara o dobroti i međusobnoj podršci porodica koje su zbog novonastale situacije, donijele bolnu odluku da napuste svoje domove. Ona govori o podršci malih i velikih zajednica, kao i susjednih zemalja, posebno Poljske, čiju je granicu, od početka invazije, prešlo blizu 11 miliona Ukrajinaca. Izložba, također, posebno ističe da iako su bili prisiljeni na izbjeglištvo, raseljeni Ukrajinci i Ukrajinke i dalje su dio našeg društva”, izjavila je na otvorenju direktorica Muzeja ratnog djetinjstva u Ukrajini, Svitlana Osipchuk. 

O značaju postavljanja izložbe upravo u Kijevu, najbolje svjedoči izjava osnivača i generalnog direktora Muzeja ratnog djetinjstva, Jasminka Halilovića: “Od početka invazije, od prošlog februara, izlagali smo našu ukrajinsku kolekciju u 10 država Evrope kako bismo podigli svijest o posljedicama rata za djecu. Istovremeno smo i dokumentovali iskustva djece izbjeglica iz Ukrajine u nekoliko evropskih država. Sada neke od tih priča vraćamo u njihovu zemlju, kako bi se i njihovi glasovi čuli. Iako smo trenutno više fokusirani na dokumentaciju iskustava djece i mladih, izuzetno nam je važno da ponovo imamo i izložbene aktivnosti u Ukrajini“. 

Izložba će biti otvorena do 9. oktobra, uz besplatan ulaz za sve zainteresovane.

Radno vrijeme: Ponedjeljak, srijeda, petak — od 10 do 17 sati; utorak i četvrtak — od 10 do 19 sati; subota i nedjelja — zatvoreno.