fbpx Skip to main content

Međunarodni dan mira obilježava se širom svijeta svakog 21. septembra. Odluku o obilježavanju su donijele Ujedinjene Nacije na Generalnoj skupštini 1981. godine. Od tada ovaj nam datum služi kao podsjećanje da je temeljni ideal suvremenog društva, ostvarenje trajnog mira među svim narodima i državama u svijetu. Ove godine, Međunarodni dan mira obilježava se pod motom „Akcija za mir: Naša ambicija za #GlobalneCiljeve“.

Jedan od ciljeva Muzeja ratnog djetinjstva od njegovog osnivanja je promocija mira i kontinuirane edukativne aktivnosti sa djecom i mladima. Samo u 2022. godini organizovali smo više od 300 radionica za preko 4.500 djece. To znači da smo u prosjeku organizovali više od jedne radionice svakog radnog dana. Ovi brojevi govore o posvećenosti Muzeja ratnog djetinjstva djeci, te saradnji sa školama, odnosno nastavnicama i nastavnicima. Ove godine Muzej je organizovao i trening za nastavnice i nastavnike s ciljem da im omogući korištenje naših edukativnih resursa u njihovim školama. Preko 50 nastavnica i nastavnika iz 8 evropskih država učestvovalo je u programu, a njih 25 trenutno implementira zajednički razvijene aktivnosti u svojim učionicama.

„Početak nove školske godine za djecu osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini ne znači tek početak formalnog obrazovanja, već i nastavak saradnje njihovih škola i Muzeja kako bi im se omogućio pristup obrazovanju o izgradnji mira baziran na kolekciji Muzeja ratnog djetinjstva. Jedan od osnovnih ciljeva naših radionica je upravo da djeca sama prepoznaju vlastitu ulogu koju imaju u procesima izgradnje mira u svojim užim i širim zajednicama, te da ih osnažimo da se uspješno nose sa preprekama i poteškoćama na putu izgradnje mira”, izjavila je koordinatorica edukativnih aktivnosti Muzeja ratnog djetinjstva, Merima Ražanica.

Ukoliko želite zakazati edukativnu posjetu ili vas zanima bilo koji dodatni program Muzeja ratnog djetinjstva, možete nas kontaktirati putem e-maila: visit@warchildhood.org