fbpx Skip to main content

U srijedu 4. oktobra, tim Muzeja ratnog djetinjstva u Kijevu se sastao sa zamjenicom ministra vanjskih poslova u Ukrajini, Emine Dzhaparovom. Sastanku su prisustvovali osnivač i generalni direktor MRD Jasminko Halilović, direktorica ureda u Ukrajini Svitlana Osipchuk, te članovi ukrajinskog tima Oleksandra Dmytrenko i Renata Chechel.

Zamjenica ministra Dzhaparova, izrazila je svoju bezrezervnu podršku MRD, te istaknula značaj inicijative da se dokumentuju i sačuvaju svjedočenja djece koja su iskusila rat. Tokom razgovora, naš tim je ukratko prezentirao raznovrsne aktivnosti Muzeja u svijetu, te istaknuo namjeru da se u doglednoj budućnosti otvori stalna muzejska postavka u Kijevu.  

Direktorica Svitlana Osipchuk je upoznala zamjenicu ministra sa kontinuiranim naporima Muzeja da se dokumentuju iskustva djece pogođene trenutnim ratom, te napomenula da muzejska arhiva za sada broji preko 260 priča i eksponata iz različitih ukrajinskih regija, i okupiranih teritorija poput Krima. Ona je naglasila da je jedan od glavnih ciljeva MRD, proširiti kolekciju i fokusirati se na specifična područja i zajednice u Ukrajini.

Osnivač i generalni direktor Muzeja ratnog djetinjstva, Jasminko Halilović govorio je o međunarodnim projektima MRD, ali i o planu otvaranja Muzej ratnog djetinjstva u Kijevu. On je posebno skrenuo pažnju na veliko zalaganje i predanost ukrajinskog tima na povećanju muzejske kolekcije u toj zemlji.

Tokom sastanka bilo je riječi i o mogućnostima saradnje MRD i Ministarstva. Na kraju, obje strane su zaključile da je od izuzetne važnosti prikupiti i dokumentovati svjedočenja djece pogođene ratom, kao i omogućiti da se njihovi glasovi čuju u javnom prostoru.