fbpx Skip to main content

Nakon uspješne realizacije niza radionica u kampovima u Blažuju i Ušivku, edukatorice Muzeja ratnog djetinjstva Amina Šurković i Mersiha Began, održale su kreativnu radionicu u nedavno otvorenom “Prihvatnom centru za maloljetnike bez pratnje, tražitelje azila i ranjive kategorije” u Sarajevu. 

Riječ je o radionici pod nazivom “Mozaik snova”, koju su edukatorice Muzeja osmislile kako bi ohrabrile i osnažile maloljetne osobe u pokretu da putem umjetnosti izraze svoje misli i želje. 

Učesnici radionice u Prihvatnom centru, osam dječaka u dobi od 12 do 17 godina, imali su zadatak da iz starih novina i časopisa odaberu i izrežu one slike koje najbolje dočaravaju njihova nadanja i težnje. Osim kreativnog, ova radionica ima i terapeutski učinak jer djeci i mladima omogućava da vizualiziraju svoje snove, te da ih javno prezentiraju. Također, sam proces rada na mozaiku doprinosi jačanju zajedništva u grupi, te pruža nadu u ostvarenje pravednije i bolje budućnosti za svakog od njih. 

“Nakon provedene radionice usmjerene na stvaranje mozaika njihovih snova s maloljetnicima bez pratnje u Prihvatnom Centru, jasno nam je da kreativni napori igraju ključnu ulogu u njegovanju osjećaja nade i pripadnosti. Normaliziranje njihovih života u Bosni i Hercegovini, uz osjećaj kao da su kod kuće, ključno je za te mlade osobe kako bi vidjeli da njihovi snovi postaju dio njihove stvarnosti”, istaknula je edukatorica Amina Šurković.

Radionica je realizovana u saradnji MRD sa Muzičarima bez granica u okviru projekta “Welcome Notes”, koji ima za cilj povezati pripadnike različitih zajednica, premostiti podjele i zaliječiti rane nastale uslijed ratova i konflikata širom svijeta.