fbpx Skip to main content

Početkom oktobra, Muzej ratnog djetinjstva posjetila je delegacija fondacije “Remembering Srebrenica Scotland”. Tom prilikom održan je i sastanak predstavnika fondacije sa izvršnom direktoricom Muzeja, Aminom Krvavac. U fokusu sastanka bila je buduća realizacija izložbe MRD u gradovima širom Škotske, a uz podršku “Remembering Srebrenica Scotland”.

“Svaka izložba Muzeja ratnog djetinjstva posvećena je iskustvima djece koja su odrasla ili odrastaju u ratnim okolnostima. I ovog puta, naš cilj je da dopremo do što većeg broja ljudi, kako bismo pobudili empatiju i razumijevanje, te potakli značajne diskusije o tome kako spriječiti i ublažiti utjecaj rata na djecu”, nakon sastanak je izjavila Amina Krvavac.

Muzej ratnog djetinjstva i ranije je imao priliku ugostiti članove fondacije “Remembering Srebrenica Scotland”. Kao rezultat saradnje koja je tada dogovorena, proistekla je predstava bazirana na svjedočenjima iz kolekcije Muzeja, pod nazivom “Nerazdvojni: lekcije iz podijeljenog društva”. Predstava je nedavno imala vrlo zapaženu premijeru u škotskom gradu Bathgateu, a u planu su i igranja u West Lothianu, Falkirku i Edinburghu. Riječ je o prvoj predstavi u nekoj evropskoj zemlji, koja ima za cilj da kroz lične priče onih koji su preživjeli ratne traume u Bosni i Hercegovini, promoviše ideje mira, tolerancije i suživota među mlađim naraštajima.