fbpx Skip to main content

Osnivač i direktor MRD, Jasminko Halilović, govorio je na događaju “Stanje Evrope” (State of Europe) u Briselu, u prisustvu velikog broja visokih zvanica: ministara i ministrica država članica EU, bivših premijera i predsjednika, te drugih donosioca odluka.

Halilović je održao uvodni govor sesije “Evropa temeljena na sigurnosti i vrijednosti za 21. stoljeće”, u kojoj su osim njega učestovavali Christian Danielsson, Državni sekretar za EU poslove Švedske, Hanna Liubakova, bjeloruska novinarka u egzilu, Federica Mogherini, rektorica Evropskog koledža, bivša Visoka predstvanica EU za vanjske poslove i sigurnost, te Didier Reynders, Evropski komisionar za pravdu.

Ovom prilikom, izložena su i dva eksponata iz kolekcije MRD, jedan iz Ukrajine i jedan iz Palestine. U svom govoru, Halilović se fokusirao na tri pojma iz naziva sesije: sigurnost, vrijednost i 21. stoljeće.

Govoreći o Evropi temeljenoj na sigurnosti, Halilović je prisutnima predstavio eksponat iz Ukrajine koji govori o interno raseljenoj porodici, te podsjetio da je rat koji je počeo 2014. godine već bio raselio milione Ukrajinca, ali da to Evropskoj uniji nije bio dovoljan znak upozorenja.

“Da jeste, danas bi EU bila u drugačijoj poziciji. Da jeste, možda se totalna invazija na Ukrajinu nikada ne bi desila”, rekao je Halilović te dodao da je i jedno raseljeno dijete previše i da treba biti shvaćeno kao ozbiljan znak upozorenja.

Govoreći o Evropi temeljenoj na vrijednostima, direktor MRD je prezentirao eksponat koji je Muzej dokumentovao u Gazi.

“Evropska Unija uspostavljena je na vrijednostima ljudskih prava, ljudskog digniteta, slobode, demokratije, jednakosti, međunarodnog prava. Njena dva osnivačka cilja su promovirati ove vrijednosti i doprinijeti miru u svijetu. Evropska unija nije ispunila svoje ciljeve, ona nije doprinijela miru u Izraelu i Palestini, i time je, u očima mnogih van EU, iznevjerila ideju Evrope”, rekao je Halilović.

“Rose, koja je donirala ovaj šal Muzeju sada ima 15 godina. Mi ne znamo jesu li ona i njena porodica dobro. Zapravo, mi ne znamo je li Rose uopće živa”, zaključio je.

Konačno, govoreći o “21. stoljeću”, Halilović je istakao da želi preispitati taj vremenski okvir iz naslova sesije. Pozvao se na eksponate iz kolekcije MRD vezane za Drugi svjetski rat, te upozorio da, iako je to bilo 20. stoljeće, da su to priče Evrope iz 21. stoljeća, gdje su milioni ljudi još uvijek oštećeni ratom iz prošlog stoljeća.

“Rat ostaje s ljudima, ostaje u društvima. Često se prenosi na djecu, ili na unuke. Zato eksponati koje sam vam donio možda govore i o Evropi 22. stoljeća”, rekao je Halilović, te zaključio porukom da su posljedice rata dugoročne, baš kao i posljedice odluka koje sada donose političari.