fbpx Skip to main content

Muzej ratnog djetinjstva nedavno je pokrenuo svoj Centar za mirovnu edukaciju namijenjen edukatoricama i edukatorima koji žele koristiti materijale MRD. U ovom članku, donosimo vam priču o radionici održanoj početkom novembra, kada je grupa nastavnica iz Osnovne škole “Dragiša Luković Španac” iz Kragujevca održala poseban čas o ulozi igračaka u odrastanju djece tokom rata.

Kako bi se pripremili za čas, učenici i učenice su dobili/e zadatak da fotografišu svoje omiljene igračke, te da na času ispričaju koliko su im one značile tokom odrastanja. Nakon toga, nastavnice su cijeloj grupi pokazale fotografiju ošišane barbike, koja je pripadala djevojčici Sumeji, a danas se nalazi u kolekciji Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu. Potom su im ispričale priču o Sumeji.

Sumeja je imala tri godine kada je sa mamom krenula kroz ratni tunel do bezbijednijeg dijela grada. Pošto je bila jaka zima, a Sumejina mama nije imala zimsku obuću, na ulasku u tunel jedan vojnik joj je poklonio par novih nepropusnih čizama. Ali, taman kada su prošle tunel, na samom izlazu, Sumeja je vidjela čovjeka koji je u ruci držao Barbie lutku. Toliko ju je željela imati, da je odmah počela plakati. I tada je njena mama zamijenila tek dobivene čizme za lutku. 

Priča o Sumeji i barbici pobudila je veliko interesovanje među učenicima i učenicama. Podijeljeni u dvije grupe, do kraja časa, oni/e su nastavili razgovarati o odluci Sumejnine mame, kao i o tome šta za dijete znači odrastati u ratnim uslovima i kakve to posljedice ostavlja na njihove živote poslije. 

Čas koji je održan u Kragujevačkoj školi dio je projekta “Paket mirovnog obrazovanja za nastavnike i učenike”, koji realiziraju Muzej ratnog djetinjstva (MRD), Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), te Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), uz podršku Erasmus+ programa.