fbpx Skip to main content

Merima Ražanica, koordinatorica edukativnih aktivnosti Muzeja ratnog djetinjstva, ove je nedjelje održala webinar namijenjen edukatorima i edukatoricama širom svijeta, na temu “Glasovi djece i mladih”. Predavanje je održano u sklopu serije webinara koja se tiču pitanja historije i mirovnog obrazovanja, a koju organizira međunarodni Institut edukatora i edukatorica za ljudska prava.

Na početku svog izlaganja, Ražanica je uputila sudionike i sudionice u misiju i viziju MRD, te istaknula muzejsku posvećenost izgradnji mira u svim segmentima svog djelovanja: istraživačkom, izlagačkom i edukativnom. Posebnu pažnju, koordinatorica MRD je skrenula na edukativne aktivnosti koje Muzej sprovodi tokom cijele godine.

“Sve aktivnosti koje realizujemo oslanjaju se na iskustva onih čije je djetinjstvo ili mladost obilježio rat. Smatramo da je u procesu jačanja tolerancije, uvažavanju različitosti i protivljenju svakom obliku diskriminacije, neophodno dati glas mladima i djeci, koji se vrlo često nepravedno zapostavljaju u diskusijama o oružanim konfliktima i ratovima u svijetu”, istaknula je Ražanica, te dodala da MRD posebno vodi računa o izgradnji odgovarajuće metodologije u radu sa osjetljivim kategorijama društva u koju spadaju i djeca, uključujući i djecu koja odrastaju u post-konfliktnim društvima.

“Nedavno je MRD pokrenuo i Centar za mirovnu edukaciju koji je dostupan na našoj web stranici. Riječ je o sveobuhvatnom, inkluzivnom i besplatnom resursnom centru za izgradnju mira i pravde, koji je namijenjen edukatorima i edukatoricama širom svijeta. Centar ima za cilj povezati bogatu muzejsku kolekciju, u kojoj se nalazi preko 6000 predmeta i svjedočenja iz 18 različitih oružanih konflikata, sa nastavnim procesima iz predmeta kao što su historija, demokratija, geografija, jezik itd, kako bismo stvorili mogućnost humanijeg i integrativnijeg pristupa mirovnom obrazovanju”, objasnila je Ražanica.

Svaki predloženi plan osim najvažnijih informacija nudi definisane ciljeve i ishode, kako bi edukatori i edukatorice mogli odmah vidjeti da li materijal odgovara onom što žele postići u nastavi. Pored toga, vodljivo je koliko svaki plan aktivnosti traje, te koje je materijale potrebno koristiti na času za njegovo sprovođenje. Novi planovi aktivnosti objavljivat će se kontinuirano, a uključivat će i sekciju pod naslovom “Edukatori za edukatore” sa materijalima koje razvijaju nastavnici/e i edukatori/e širom svijeta koristeći se kolekcijom Muzeja ratnog djetinjstva.

Govoreći o metodologijama, Ražanica je istaknula važnost i prednosti učenja koje se zasniva na predmetima. “Najveća snaga ličnih predmeta i sjećanja u kontekstu historije leži u njihovoj snazi da stvore osobniju vezu između nekog historijskog događaja i djece koji o njemu uče sa određene vremenske ili fizičke distance. Za razliku od tradicionalnih, metoda učenja koje se temelji na ličnim predmetima i sjećanjima onih koji su preživjeli rat ili oružani konflikt, pobuđuje mnogo dublje razumijevanje problema kod djece. Ona utječe na njihovu izgradnju empatije, te im nudi jedno mnogo sveobuhvatnije znanje o događajima iz prošlosti”, dodala je Ražanica.

Na kraju, Ražanica je naglasila da će se Centar za mirovnu edukaciju Muzeja ratnog djetinjstva dalje razvijati u skladu sa širenjem muzejske kolekcije, povratnim informacijama edukatora i edukatorica koji predložene planove aktivnosti budu provodili u svojoj nastavi, te u zavisnosti od samih događaja u svijetu.

Više o Centru za mirovnu edukaciju Muzeja ratnog djetinjstva saznajte OVDJE.