fbpx Skip to main content

Kao i svake godine, još jednom smo rotirali muzejsku postavku u Sarajevu kako bismo predstavili dosad neizložene priče i eksponate. Većina ove postavke uvijek je iz bh. kolekcije MRD-a, dok je manji dio priča i eksponata odabran iz naše međunarodne kolekcije.

“Ove godine smo posebnu pažnju posvetili iskustvima djece u Ukrajini i Palestini. Cilj nam je da istaknemo njihove glasove kako bismo pobudili empatiju za bezbrojnu djecu čije lične priče zaslužuju da budu ispričane.”

Amina Krvavac, Izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva

Priče u kolekciji MRD-a razvrstane su, u zavisnosti od toga o čemu govore, u 41 različitu tematsku skupinu – klasifikaciju. S obzirom na to da priče nekad govore o više različitih stvari, onda one, po metodologiji MRD-a, mogu imati primarnu, sekundarnu i tercijarnu klasifikaciju. Primjeri tih klasifikacija su: Generalna opasnost, Sklonište, Gubitak voljene osobe, Izbjegličko iskustvo, Odjeća, Igra i sl. Ove klasifikacije koristimo kako bismo bili sigurni da će svaka naša izložba posjetiocima prikazati višeslojnost ovog iskustva.

Ove godine smo uspjeli unaprijediti i muzejsku opremu, te producirati dodatne sadržaje. Posjetite nas kako biste istražili našu novu interaktivnu instalaciju koja putem stimuliranja svih pet osjeta, kod posjetitelja evocira sjećanja iz djetinjstva.

S vama smo svakog dana od 11:00 do 19:00.
Sve dodatne informacije o posjeti Muzeju možete pronaći ovdje.