U junu 2020. godine Muzej ratnog djetinjstva otvorio je prvi međunarodni ured, u Kijevu, u Ukrajini, a najveći dio ove kolekcije čine iskustva djece koja se vežu za početke rata u Ukrajini, odnosno period od 2014. do 2022. godine.

Tim MRD-a u Ukrajini sastoji se od 10-ak eksperata uključujući historičare, psihologe i antropologe. Do ljeta 2021. godine dokumentovana su iskustva više od 130 djece i mladih, ukljujući djecu i mlade sa okupirane teritorije, one koji još uvijek žive blizu linija fronta, ali i onih koji su raseljeni širom Ukrajine.

Istraživačke aktivnosti MRD u Ukrajini rezultirale su prvom izložbom u Kijevu, u junu 2021. godine. Izložba je održana u Muzeju historije Kijeva, a osim svih važnijih ukrajinskih medija, pratili su je i međunarodni mediji poput New York Timesa i The Timesa. U januaru 2022. godine, privremena izložba je postavljena i u Hersonu, te je prije eskalacije rata u Ukrajini bilo planirano da posjeti ukupno šest ukrajinskih regija do kraja 2022. godine.

Putujuća izložba je imala nekoliko ciljeva, od pružanja uvida u lične priče djece i mladih u Ukrajini i podizanja svijesti o njihovom položaju, najčešće kao interno raseljenih osoba, do osnaživanja djece i mladih da bolje razumiju i lakše procesuiraju vlastita iskustva. U jeku invazije, a vođeni ovim ciljevima, uredi MRD-a u Sarajevu i Kijevu su zajednički producirali izložbu Slušaj (LISTEN) koja je do sada posjetila šest evropskih gradova, uključujući Vijeće Evrope u Strasbourgu i generalnu konferenciju Međunarodnog muzejskog vijeća u Pragu.

Veliki dio tekućih aktivnosti ukrajinskog ureda posvećen je realizaciji različitih radionica i drugih edukativnih aktivnosti s ciljem pružanja psihosocijalne podrške djeci koja su pogođena ratom u Ukrajini, ali i educiranju roditelja, nastavnika i drugih profesionalaca o tome kako pričati o ratu s djecom i mladima.

Kontakt:

Svitlana Osipchuk, direktorica ureda MRD-a u Ukrajini, svitlana.osipchuk@warchildhood.org

Nosorog

Kad je rat počeo 2014. godine našu školu su zatvorili na tri mjeseca. Bio sam treći razred, ali samo sam sjedio kući. Sva druga djeca su otišla i krenula u školu u drugim gradovima, samo ja i Tanya smo ostali. Nakon nekog vremena djeca su se počela vraćati, i mi smo ponovo krenuli u školu. Morao sam brzo sustići sve što sam propustio. U decembru te godine slavio sam rođendan. Moj najbolji drug Saša dao mi je ovog nosoroga kao rođendanski poklon. Krajem januara snažna granatiranja su postala češća, i Saša je otišao za Poltavu. Ja sam čuvao ovog nosoroga na polici.

Kad god bismo morali trčati da se sakrijemo u podrumu, ja bih ponio nosoroga sa sobom. Čuvao sam ga čvrsto i to mi je davalo vjeru da će sve biti dobro. Kada su snažna granatiranja postala rjeđa, Saša se vratio i ponovo smo se družili.

Vlada, rođen 2005.