U junu 2020. godine Muzej ratnog djetinjstva otvorio je prvi međunarodni ured, u Kijevu, u Ukrajini. Muzej radi u nekoliko regija Ukrajine da dokumentuje iskustva djece i mladih na čija je djetinjstva uticao ili utiče rat na Istoku ove zemlje.

Tim MRD u Ukrajini predvođen je dr. Iuliiom Skubytskom, a sastoji se od 10-ak eksperata uključujući historičare, psihologe i antropologe. Do ljeta 2021. godine dokumentovana su iskustva više od 130 djece i mladih, ukljujući djecu i mlade sa okupirane teritorije, one koji još uvijek žive blizu linija fronta, ali i onih koji su raseljeni širom Ukrajine.

Istraživačke aktivnosti MRD u Ukrajini rezultirale su prvom izložbom u Kijevu, u junu 2021. godine. Izložba je održana u Muzeju historije Kijeva, a osim svih važnijih ukrajinskih medija, pratili su je i međunarodni mediji poput New York Timesa i The Timesa. Više o ovoj izložbi pročitajte ovdje. Izložba će putovati u šest regija Ukrajine do kraja 2022. godine.

Cilj ove izložbe je:

  • Pružiti uvid u stanje djece i mladih na čija djetinjstva je utjecao ili utječe rat u Ukrajini, iz njihove perspektive;
  • Pomoći djeci i mladima da bolje razumiju i lakše procesuiraju vlastita iskustva kroz:
  1. Pružanje prilike da svoje lične priče podijele sa širim publikama, što im može pomoći da se osjećaju vidljivim,
  2. Pružanjem prilike da se povežu sa drugima koji su imali slična iskustva, što im može dati osjećaj pripadnosti široj zajednici;
  • Podići svijest o potrebama djece i načinu na koji rat utječe na njih;
  • Podići svijest među građanima gradova u koji su došli i još uvijek dolaze raseljena djeca i mladi o njihovim iskustvima i razlozima raseljavanja, s ciljem inspiriranja empatije i razumijevanja.

Kontakt:

Dr. Iuliia Skubytska, WCM Project Director Ukraine, iuliia.skubytska@warchildhood.org

Nosorog

Kad je rat počeo 2014. godine našu školu su zatvorili na tri mjeseca. Bio sam treći razred, ali samo sam sjedio kući. Sva druga djeca su otišla i krenula u školu u drugim gradovima, samo ja i Tanya smo ostali. Nakon nekog vremena djeca su se počela vraćati, i mi smo ponovo krenuli u školu. Morao sam brzo sustići sve što sam propustio. U decembru te godine slavio sam rođendan. Moj najbolji drug Saša dao mi je ovog nosoroga kao rođendanski poklon. Krajem januara snažna granatiranja su postala češća, i Saša je otišao za Poltavu. Ja sam čuvao ovog nosoroga na polici.

Kad god bismo morali trčati da se sakrijemo u podrumu, ja bih ponio nosoroga sa sobom. Čuvao sam ga čvrsto i to mi je davalo vjeru da će sve biti dobro. Kada su snažna granatiranja postala rjeđa, Saša se vratio i ponovo smo se družili.

Vlada, rođen 2005.