Muzej ratnog djetinjstva razvio je edukativne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o važnosti izgradnje svijeta u kojem buduće generacije mogu živjeti u miru. Ove aktivnosti implementiraju se kontinuirano, te godišnje u njima učestvuje više od 5.000 djece. Pored rada s grupama koje posjećuju Muzej u okviru organizovanih školskih posjeta, naše edukatorice vode radionice koje su pažljivo osmišljene i prilagođene djeci različitih dobnih skupina, počevši od 3. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole.

Muzej organizuje i posjete studenata, uz mogućnost održavanja dodatnog predavanja, kao i Q&A sesije.

Ukoliko želite zakazati edukativnu posjetu ili vas zanima bilo koji dodatni program Muzeja ratnog djetinjstva, kontaktirajte nas na +38762325719 (Mersiha) ili putem: visit@warchildhood.org.

Vođene posjete i radionice    

Za naše mlade posjetioce posjeta Muzeju ratnog djetinjstva može biti regularna ili vođena, u zavisnosti od uzrasta grupe, a pored posjete izložbi učenici mogu učestvovati i u pažljivo osmišljenim radionicama koje izvode naše edukatorice. Materijali koji se koriste za radionice razrađivani su i testirani duže od godinu dana, te se kontinuirano ažuriraju i unapređuju.

Ovi materijali, kao i same radionice, bave se prvenstveno izgradnjom mira i stoga ističu ulogu djece u izgradnji i očuvanju mira, nastojeći ukazati na individualnu odgovornost svakog pojedinca u ovom procesu. Druge teme koje se obrađuju kroz materijale, a u okviru radionica, tiču se dječijih prava, te jačanja empatije, solidarnosti i međusobnog razumijevanja.

Treba naglasiti da bez obzira da li učestvuju na nekoj od radionica učenici stiču vrijedno iskustvo kroz struktuirane diskusije prije i poslije posjete izložbi.

Materijali     

Pripremni materijali: ovi materijali koriste se u učionici i prethode posjeti Muzeju, odnosno učešću na radionici, a za cilj imaju da potaknu učenike na učešće u različitim diskusijama i aktivnostima koje se direktno vezuju uz aktivnosti koje se realizuju za vrijeme posjete. 

Materijali za refleksiju: ovi materijali koriste se po završetku posjete, odnosno radionice, a učenicima pružaju kontinuitet jer ohrabruju nastavak diskusije i sagledavanje tema koje su obrađene kroz aktivnosti koje su direktno vezane uz izgradnju mira.

Info leci: u lecima su dostupne osnovne informacije uz koje se nastavnici, koordinatori, roditelji i djeca mogu bolje upoznati sa radom Muzeja ratnog djetinjstva i našim aktivnostima. Leci su također način da zaželimo dobrodošlicu našim mladim posjetiocima, proslijedimo smjernice koje se tiču realizacije posjete nastavnicima i koordinatorima, te informišemo roditelje o mjerama koje naše osoblje poduzima za vrijeme posjete, a u cilju zaštite dobrobiti njihove djece.

Ukoliko želite koristiti edukativne materijale MRD-a u vašoj učionici, kontaktirajte nas na visit@warchildhood.org.

“Djeca su bila jako sretna nakon radionice i zainteresovana tokom. Kad smo se vratili impresije su bile fantastične, čitav naredni čas smo pričali o Muzeju, a i danima poslije smo se prisjećali Muzeja na časovima.

Oni su prije posjete Muzeju na času Odjeljenske zajednice obrađivali temu tolerancije, i povezali su to sa vašom radionicom. Kasnije smo se na Odjeljenskoj zajednici opet vratili na temu tolerancije, ali i temu vršnjačkog nasilja, i oni su navodili primjere s vaše radionice i pokazali su da su tamo stvarno nešto naučili. Rado bismo opet učestvovali!”

Hana SljivoNastavnica u osnovnoj školi