fbpx Skip to main content

Danas je u Stockholmu upriličeno svečano otvorenje izložbe #ChildrenAndGenocide koja, kroz seriju portreta i ličnih priča, predstavlja iskustva osoba čije je djetinjstvo obilježio genocid u Srebrenici.

Ovom prilikom, prisutnima su se obratile Amina Krvavac, izvršna direktorica MRD, Debra Barraud, autorica izložbe, te ministrica vanjskih poslova Švedske, Ann Linde.

“Snažne lične, i prije svega ljudske priče predstavljene u okviru izložbe #ChildrenAndGenocide Muzeja ratnog djetinjstva, koja je od danas postavljena na jednom od centralnih trgova u Stockholmu, tjeraju nas da brojeve i statističke podatke povežemo sa osobnim imenima i licima, te se tako suočimo sa obimom i prirodom počinjenih zločina. Ovakvim stavljanjem fokusa na lične priče dobijamo efikasan alat za borbu protiv revizionizma i dehumanizacije, bez obzira na to da li je u pitanju genocid u Srebrenici ili zločini počinjeni na nekim drugim područjima,” poručila je Amina Krvavac.

 

https://www.youtube.com/watch?v=BqRHdzc45js

Želimo se još jednom zahvaliti Ministarstvu vanjskih poslova Švedske koje je podržalo realizaciju izložbe, te našim partnerima Humans of Amsterdam i Memorijalnom centru Srebrenica. Hvala i Švedskoj ambasadi u Sarajevu za podršku cijelom projektu #ChildrenAndGenocide.

Izložba je postavljena na Sergels trgu u Stockholmu, te će se moći posjetiti do 30. novembra.