Prva stalna postavka Muzeja ratnog djetinjstva otvorena je u januaru 2017. u Sarajevu.

Ova izložba prezentira 50 ličnih priča koje otkrivaju značenje i vrijednost izloženih ličnih predmeta. Svake godine izložbu rotiramo kako bismo vremenom izložili što veći broj od nekoliko hiljada eksponata koji su u našoj kolekciji. Priče i eksponati za ovu postavku su odabrani tako da prikažu različite aspekte odrastanja obilježenog ratom pokazujući tako kompleksnost ovog iskustva.

Izložba je fokusirana na iskustva osoba čija je djetinjstva obilježio rat u BiH, ali ona također u jednoj sekciji predstavlja i nekoliko priča o djetinjstvima koja su obilježili drugi ratovi u svijetu, a koje su dio međunarodnih kolekcija MRD.

Po izlasku iz izložbenog prostora posjetitelji i posjetiteljice mogu koristiti prostor za refleksiju u kojem se nalaze i različiti naslovi bliski temi i vrijednostima Muzeja. Dječiji kutak sadrži naslove za djecu, te materijale za kreativni izražaj, a crteži i poruke mira koje nam najmlađi odluče pokloniti postaju dio vlastite male izložbe.

Apsolutno sjajna izložba. U istoj ligi sa muzejom Anne Frank u Amsterdamu. Svaki važniji grad na svijetu bi trebao imati nešto ovako. Izuzetno važno."

JOANNE H.Posjetiteljica

Ne mislim da mogu riječima objasniti šta ćete iskusiti ovdje. Ideja je tako jednostavna i tako efektna. Priče ispričane direktno od strane ovih ljudi čine da se osjećate kao da poznajete njih i njihove porodice. Neke priče su tužne, neke devastirajuće, ali neke su smiješne i vesele. Možda ćete pustiti suzu na kraju. Šta god trenutno radite, ostavite to, i idite u ovaj Muzej."

VIKTORIA R.Posjetiteljica