Osnivač i Generalni direktor

Jasminko Halilović

Osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva. Nakon višegodišnjeg rada na knjizi 'Djetinjstvo u ratu', Halilović je pristupio razvoju Muzeja ratnog djetinjstva, te danas rukovodi njegovim međunarodnim razvojem. Jasminko je autor ili urednik nekoliko knjiga prevedenih na šest jezika. Magistar je finansijskog menadžmenta i doktorski kandidat u oblasti muzejskog menadžmenta. Član je Global Shapers zajednice pri Svjetskom ekonomskom forumu, te One Young World ambasador. Za svoj rad na razvoju Muzeja ratnog djetinjstva koji je izrastao u instituciju sa uredima u četiri države, uvršten je kao prvi Bosanac na prestižnu Forbesovu listu ’30 ispod 30′. Prije Muzeja ratnog djetinjstva osnovao je nekoliko organizacija i privatnih kompanija. Voli fudbal i putovanja.
Izvršna direktorica

Amina Krvavac

Amina je, zajedno sa malim inicijalnim timom, vodila dvogodišnji istraživački projekt koji je rezultirao otvaranjem stalne postavke Muzeja u januaru 2017.

Zanimaju je muzeji kao prostori za društveni aktivizam čije djelovanje pokreće promjene, te posebno otključavanje njihovih kapaciteta za procese tranzicijske pravde. Amina je posvećena kreiranju izložbi i drugih sadržaja koji podržavaju otvoren, a savjestan dijalog, te promociji muzeja kao platformi za društveno zacijeljenje i pomirenje. Završila je studij Međunarodnih odnosa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, te master studij Dječijih prava na Univerzitetu u Genevi.

Članica je Upravnog odbora evropskog ogranka Međunarodne koalicije “Mjesta savjesti” (ICSC – Europe) od 2020. godine – koalicija okuplja muzeje, historijske lokalitete i memorijalne inicijative, povezujući izazove iz prošlosti sa današnjom borbom za ljudska prava.

Amina je 2021. godine postala članica žirija koji odlučuje o izboru za Evropski muzej godine (EMYA), a godinu dana kasnije izabrana je za predsjedavajuću žirija. Evropski muzejski forum dodjeljuje EMYA nagrade od 1977. godine s ciljem pružanja podrške i nagrađivanja izvrsnosti i inovativnosti u muzejskom sektoru.

Direktorica ureda u Ukrajini

Svitlana Osipchuk

Svitlana Osipchuk podučava historijske discipline na Odsjeku za historiju Politehničkog instituta u Kijevu od 2013. godine. Od 2016. godine počinje raditi u nevladinom sektoru i to u oblasti neformalnog obrazovanja, odnosno ljudskih prava i podučavanja o historiji Holokausta, a potom u organizaciji čiji je cilj izgradnja novinarske zajednice u Istočnoj Ukrajini. Učesnica je projekta AMCHA-Njemačka za 2019 i 2020 godinu organizovanog za profesionalce koji rade sa skupinama koje su bile izložene kolektivnoj traumi i nasilju u Ukrajini. Svitlana se zalaže za važnost brige za mentalno zdravlje, te brige u relaciji sa traumatičnom prošlošću. U slobodno vrijeme voli putovati po Ukrajini i provoditi vrijeme s prijateljima.
Voditeljica istraživanja

Selma Tanović

Nakon što je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Selma je završila napredne master studije iz Medicinske antropologije na Univerzitetu u Amsterdamu. Zatim je završila još jedan master program iz antropologije na Fakultetu za napredne studije iz socijalnih nauka (EHESS) u Parizu. Tamo je istraživala traumatična iskustva djece i adolescenata, a na istu temu radi i preddoktorsko istraživanje. Selma uživa u pletenju i često ustaje u 6 da radi jogu.
Koordinator edukativnih programa

Barry van Driel

Nakon 28 godina rada u Kući Anne Frank u Amsterdamu, gdje je bio vodio programe treninga nastavnika i razvoj kurikuluma, Barry sada radi s Muzejom ratnog djetinjstva s ciljem unapređenja i daljeg razvoja edukativnih programa Muzeja. Od 2020. je glavni urednik međunarodnog akademskog žurnala Interkulturalna Edukacija, predsjednik je Međunarodne Asocijacije za interkulturalnu edukaciju (IAIE), i član upravnog odbora SIRIUS mreže. Radio je kao viši konsultant za ODIHR, FRA i Evropsku komisiju. Bio je vodeći autor izvještaja NESET II iz 2015. godine pod nazivom "Edukativne politike i prakse za podsticanje tolerancije, poštovanja za različitosti i građanske odgovornosti za djecu i mlade u Evropskoj uniji". Bio je tim lider za projekt Evropske komisije koji je mapirao kako institucije inicijalne edukacije nastavnika pripremaju buduće nastavnike za rad u raznolikim učionicama. Od 2010. godine je član žirija za prestižnu UNAOC-BMW interkulturalnu nagradu za inovaciju, a od 2013. i predsjedavajući žirija.
Projektna menadžerica

Mirela Geko

Mirela Geko završila je svoje srednjoškolsko obrazovanje u Sarajevu gdje potom upisuje Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Po završetku studija radila je na programima za mlade, uz poseban fokus na ljudskim pravima u različitim sferama društva. Mirela je trenerica na teme rodne ravnopravnosti, ljudskih prava i učešća mladih u donošenju odluka, a o kojima je pripremila više priručnika i dva kurikuluma. Dobitnica je nagrade Ujedinjenih naroda u BiH za društveni angažman 2016. godine. Zanimljiva činjenica o Mireli jeste da navija za FK Željeznicar, te da redovno prati nastupe svih reprezentacija BiH.
Projektna menadžerica

Lejla Alić

Lejla se dugo godina bavila promocijom književnosti, menadžmentom u kulturi, te distribucijom udžbenika. Vodila je Međunarodni festival književnosti Bookstan kao izvršna direktorica. Završila je studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Sarajevskom univerzitetu. Hrana i cuke je uveseljavaju. U slobodno vrijeme putuje, čita i druži se s porodicom i prijateljicama.
Koordinatorica istraživanja

Ajnura Akbaš

Nakon završenog studija iz oblasti političkih nauka i sociologije, Ajnura je završila istraživački master studij iz historije na Royal Holloway, Univerzitetu u Londonu. Tamo se bavila istraživanjem i dokumentiranjem usmene povijesti 1992-1995 rata u BIH, sa fokusom na propitivanje politike identiteta. Njeni istraživački interesi leže u presjeku historije, roda, i mirovnih i konfliktnih studija. Rad u Muzeju joj omogućava da svoje akademske i istraživačke interese dovede u dodir sa stvarnim ljudima i njihovim životima.
Istraživačica

Ivana Roso

Po završetku studija Historije umjetnosti na Univerzitetu u Zadru Ivana seli u Švedsku i počinje raditi u Vandalorumu, muzeju savremene umjetnosti i dizajna. Na Univerzitetu u Gothenburgu upisuje master program Konzervacije kulturnog naslijeđa koji završava 2020. godine. Tokom studija Ivana je uključena u nekoliko istraživačkih projekata pri Univerzitetu u Gothenburgu, kao i Fondaciji “Kulturno naslijeđe bez granica BiH”, te se posvećuje istraživanju uloge kulturnog naslijeđa, kao i njegove konzervacije i zaštite u konfliktnim i post-konfliktnim zonama.
Ivana je uključena u istraživačke aktivnosti Muzeja, te radu s kolekcijom. Ivana svoje slobodno vrijeme obično posvećuje jelu. 🙂
Koordinatorica edukativnih aktivnosti

Merima Ražanica

Merima je završila dodiplomski i master studij iz jezika i književnosti, a obrazovanjem se počela baviti kroz novinarski rad za časopis Školegijum i Fondaciju kreativni razvoj pišući i izvještavajući o temama vezanim za politike obrazovanja. U osmišljavanju edukativnih materijala za podučavanje o izgradnji mira vidi svoj doprinos izgradnji i očuvanju mira u BiH. Ispunjava je čitanje i porodica.
Edukatorica

Mersiha Began

Mersiha je profesorica književnosti naroda Bosne i Hercegovine. Studij je završila na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Ima bogato iskustvo u radu s djecom, koje s velikim entuzijazmom primjenjuje kroz edukativne aktivnosti Muzeja ratnog djetinjstva. Uživa u čitanju i druženju sa najmlađim posjetiocima Muzeja. Opuštaju je boravak u prirodi, kuhanje i reciklaža.
Edukatorica

Amina Šurković

Amina je završila dodiplomski i master studij Kriminologije, na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu. Timu Muzeja prvi put se pridružuje u julu 2018. godine kao volonterka, a nakon toga se usmjerava na rad s ljudima u pokretu u migrantskim kampovima u Bosni i Hercegovini. U okviru projekta “Mediterranean Frontier of Peace, Education and Reconciliation” trenutno završava master studij “Conflict Management and Humanitarian Action” na Univerzitetu u Sieni, a dio svog istraživanja realizira upravo u Muzeju ratnog djetinjstva.

Amina učestvuje u edukativnim aktivnostima Muzeja, a uključena je i u rad sa kolekcijom. U slobodno vrijeme voli čitati i šetati, a uvjerena je da punk još uvijek nije mrtav.

Koordinatorica za sadržaj i komunikacije

Mia Babić

Mia je diplomirala, a dvije godine kasnije i magistrirala engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Pored jezika zanima je još nekoliko srodnih humanističkih i društvenih nauka.
Mia se pridružila timu Muzeja ratnog djetinjstva u martu 2018. godine, te je sticala iskustvo u sferi prevođenja i tumačenja, uređivanja i kreiranja sadržaja, te komunikacija. U slobodno vrijeme obožava čitati i gledati filmove, a za sebe zna reći i da se voli brinuti o biljkama, iako je svojevremeno ubila kaktus.
Menadžerica kolekcije

Fernanda Flores

Fernanda je završila dodiplomski studij iz oblasti društvenih i političkih nauka, usmjerivši svoje istraživanje na društvene i političke pokrete koji se vezuju za pobune 21. stoljeća. Potom je upisala i završila master studij u oblasti menadžmenta. Rad u Muzeju ratnog djetinjstva je ispunjava jer joj omogućava da pravi direktan doprinos promociji ljudskih prava i izgradnji mira. Fernanda voli da putuje i upoznaje nove kulture i nacionalne kuhinje, te da kampira i provodi vrijeme u prirodi. Također voli da pliva i priprema razne vrste tijesta.
Koordinatorica administracije i finansija

Šejla Krivošija

Šejla je završila studij engleskog jezika i književnosti, što je rezultat njene ljubavi prema stranim jezicima. Njena karijera je krenula u drugom pravcu. i sada je iza nje skoro osamnaest godina rada u polju finansija i administracije. Šejla obožava sve što je vezano za turizam i voli da putuje. Sada, kao koordinatorica administracije i finasija Muzeja ratnog djetinjstva dobila je šansu da kombinuje sve što voli. Engleski jezik koristi aktivno i na taj način usavršava svoje znanje. Razvija svoje vještine u polju administracije i finansija i ima priliku da doprinese razvoju turizma i kulture u svojoj zemlji. Priroda i fotografija su njena velika strast. Zaljubljena je u svoje dvije kćerke i uživa provodeći vrijeme s njima.
Muzejski vodič

Ajla Fazlić

Ajla je rođena u Zenici 1996. godine. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti na odsjeku za primijenjeno slikarstvo u Sarajevu i tokom srednjoškolskih dana je radila kao trener sportske gimnastike za djecu. Diplomirala je na Interdisciplinarnom studiju konzervacije i restauracije na Akademiji likovnih umjetnosti, Prirodno matematičkom fakultetu i Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Imala je priliku raditi na konzervatorsko-restaruratorskim programima u Rimu i Firenci. Magistrirala je Konzervaciju i restauraciju 2022. godine.
Radila je u Laboratoriju za konzervaciju i restauraciju arhivske građe u Arhivu Bosne i Hercegovine i volontirala je na različitim projektima koji uključuju zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa BiH. Ajla voli umjetnost, historiju, djecu i Plavi Orkestar.
Muzejski vodič, Zerina Smajović
Muzejski vodič

Zerina Smajović

Zerina je rođena u Goraždu 1998. godine, gdje završava osnovnu i srednju školu. Trenutno je studentica Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Već u srednjoj školi postaje članica i volonterka različitih organizacija i asocijacija, a jedna od njih je i Asocijacija srednjoškolaca u BiH. Volontirala je i učestvovala u projektima SOS dječijih vrtića. Iskustvo i znanje koje je stekla kroz ovaj volonterski rad doprinijelo je i njenom kasnijem izboru studija, odnosno odgoja i obrazovanja kao djelatnosti. Voli dramsku umjetnost, te je i dugogodišnja članica Teatra mladih Goražde sa kojim je imala priliku raditi predstave koje su se doticale aktuelnih tema i problema današnjeg društva. Aktivno se bavila rukometom, a u slobodno vrijeme voli planinariti.
Muzejski vodič, Selma Mašić
Muzejski vodič

Selma Mašić

Selma je rođena i odrasla u Zenici. Dodiplomski studiji je završila na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu pri odsjeku za Međunarodne odnose i diplomatiju. Trenutno je na master studiju na odsjeku za Sigurnosne i mirovne studije. Autorica je nekoliko članaka koji se dotiču teme izgradnje mira, ze za sebe kaže da je povremeno novinarka, ali uvijek filantropkinja. Ljubiteljica je mačaka, planina i putovanja. Još nikad nije rekla “ne” dobrom dokumentarcu i punjenim paprikama.
Muzejski vodič

Ena Robović

Ena Robović rođena je 1997. godine u Sarajevu gdje završava Treću gimnaziju. Trenutno je apsolvent na International Burch University Sarajevo, na odsjeku za Grafički Dizajn i Multimediju.

Sebe smatra kao samokritičnu, odgovornu i organizovanu osobu. Veliki je zaljubljenik u more i auta, te uživa u gledanju serija i dugim šetnjama sa šnaucerom Muni. Pored rada u Muzeju aktivno se bavi freelance-om.

Grafički dizajner

Dino Aganović

Istraživanje i razvoj tržišta

Skender Hatibović

Lektor za engleski jezik

Dan Sheehan

Dan je irski spisatelj, novinar i urednik. Stekao je diplomu na Trinity College-u, na Univerzitetu u Dublinu, a njegovi tekstovi objavljivani su na nekoliko stranica i portala, uključujući The Irish Times, Oprah.com, GQ, The Los Angeles Review, te Guernica. Urednik je stranice Literary Hub i autor romana Restless Souls kojeg je Entertainment Weekly uvrstio na listu 10 izvrsnih romana prvijenaca u 2018. godini, a čija se radnja odvija u Sarajevu. Izvorno iz Dublina, Dan sada provodi vrijeme na relaciji Jackson, Wyoming – Austin, Texas, zajedno sa svojom ženom Téom i njihovim psom Gullyjem.
Psihologinja

Lejla Smajić

Lejla vodi edukacije i superviziju članova i članica tima, te učesnika i učesnica u muzejskoj kolekciji. Diplomirala je, a potom i magistrirala na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Doeducirala se u nekoliko evropskih centara, te ima dugogodišnje kliničko iskustvo u radu sa djecom i odraslima. Posebno je zanimaju traumatska psihologija i stres u svakodnevnom životu.

U psihoterapijskoj praksi integriše mindfulness, kognitivno-bihejvioralnu terapiju i EMDR. Nada se da će jednoga dana završiti i art terapiju. U svakodnevnom životu Lejla redovno praktikuje jogu, te uživa u vremenu provedenom u prirodi, sa svojim kćerkama i prijateljima. A uživa i u svojoj ulozi "muzejskog psihologa" 🙂