Osnivač i Generalni direktor

Jasminko Halilović

Osnivač i generalni direktor Muzeja ratnog djetinjstva. Nakon višegodišnjeg rada na knjizi 'Djetinjstvo u ratu', Halilović je pristupio osnivanju Muzeja ratnog djetinjstva. Od male lokalne inicijative razvio je Muzej u nagrađivanu međunarodnu organizaciju s uredima u četiri države. Jasminko je autor ili urednik nekoliko knjiga prevedenih na šest jezika. Magistar je finansijskog menadžmenta i doktorski kandidat u oblasti muzejskog menadžmenta. Bio je gost predavač na vodećim univerzitetima i konferencijama u više od petnaest država. Objavljivao je u akademskim žurnalima i vodećim medijima poput The Huffington Posta i Asahi Shimbuna. Prvi je Bosanac kojeg je magazin Forbes uvrstio na svoju prestižnu listu ’Forbes 30 ispod 30′. Godine 2023. odabran je među 40 evropskih lidera ispod 40 godina (EYL40). Prije Muzeja ratnog djetinjstva osnovao je nekoliko organizacija i privatnih kompanija. Hobi su mu putovanja: od 18. godine putuje s ciljem da posjeti sve države svijeta. Do sada je posjetio 90 država.
Izvršna direktorica

Amina Krvavac

Amina je, zajedno sa malim inicijalnim timom, učestvovala u dvogodišnjem istraživačkom projektu koji je rezultirao otvaranjem stalne postavke Muzeja u januaru 2017.

Zanimaju je muzeji kao prostori za društveni aktivizam čije djelovanje pokreće promjene, te posebno otključavanje njihovih kapaciteta za procese tranzicijske pravde. Amina je posvećena kreiranju izložbi i drugih sadržaja koji podržavaju otvoren, a savjestan dijalog, te promociji muzeja kao platformi za društveno zacijeljenje i pomirenje. Završila je studij Međunarodnih odnosa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, te master studij Dječijih prava na Univerzitetu u Genevi.

Članica je Upravnog odbora evropskog ogranka Međunarodne koalicije “Mjesta savjesti” (ICSC – Europe) od 2020. godine – koalicija okuplja muzeje, historijske lokalitete i memorijalne inicijative, povezujući izazove iz prošlosti sa današnjom borbom za ljudska prava.

Amina je 2021. godine postala članica žirija koji odlučuje o izboru za Evropski muzej godine (EMYA), a godinu dana kasnije izabrana je za predsjedavajuću žirija. Evropski muzejski forum dodjeljuje EMYA nagrade od 1977. godine s ciljem pružanja podrške i nagrađivanja izvrsnosti i inovativnosti u muzejskom sektoru.

Direktorica ureda u Ukrajini

Svitlana Osipchuk

Svitlana Osipchuk podučava historijske discipline na Odsjeku za historiju Politehničkog instituta u Kijevu od 2013. godine. Od 2016. godine počinje raditi u nevladinom sektoru i to u oblasti neformalnog obrazovanja, odnosno ljudskih prava i podučavanja o historiji Holokausta, a potom u organizaciji čiji je cilj izgradnja novinarske zajednice u Istočnoj Ukrajini. Učesnica je projekta AMCHA-Njemačka za 2019 i 2020 godinu organizovanog za profesionalce koji rade sa skupinama koje su bile izložene kolektivnoj traumi i nasilju u Ukrajini. Svitlana se zalaže za važnost brige za mentalno zdravlje, te brige u relaciji sa traumatičnom prošlošću. U slobodno vrijeme voli putovati po Ukrajini i provoditi vrijeme s prijateljima.
Voditeljica istraživanja

Selma Tanović

Nakon što je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Selma je završila napredne master studije iz Medicinske antropologije na Univerzitetu u Amsterdamu. Zatim je završila još jedan master program iz antropologije na Fakultetu za napredne studije iz socijalnih nauka (EHESS) u Parizu. Tamo je istraživala traumatična iskustva djece i adolescenata, a na istu temu radi i preddoktorsko istraživanje. Selma uživa u pletenju i često ustaje u 6 da radi jogu.
Koordinator edukativnih programa

Barry van Driel

Nakon 28 godina rada u Kući Anne Frank u Amsterdamu, gdje je bio vodio programe treninga nastavnika i razvoj kurikuluma, Barry sada radi s Muzejom ratnog djetinjstva s ciljem unapređenja i daljeg razvoja edukativnih programa Muzeja. Od 2020. je glavni urednik međunarodnog akademskog žurnala Interkulturalna Edukacija, predsjednik je Međunarodne Asocijacije za interkulturalnu edukaciju (IAIE), i član upravnog odbora SIRIUS mreže. Radio je kao viši konsultant za ODIHR, FRA i Evropsku komisiju. Bio je vodeći autor izvještaja NESET II iz 2015. godine pod nazivom "Edukativne politike i prakse za podsticanje tolerancije, poštovanja za različitosti i građanske odgovornosti za djecu i mlade u Evropskoj uniji". Bio je tim lider za projekt Evropske komisije koji je mapirao kako institucije inicijalne edukacije nastavnika pripremaju buduće nastavnike za rad u raznolikim učionicama. Od 2010. godine je član žirija za prestižnu UNAOC-BMW interkulturalnu nagradu za inovaciju, a od 2013. i predsjedavajući žirija.
Koordinatorica edukativnih aktivnosti

Merima Ražanica

Merima je završila dodiplomski i master studij iz jezika i književnosti, a obrazovanjem se počela baviti kroz novinarski rad za časopis Školegijum i Fondaciju kreativni razvoj pišući i izvještavajući o temama vezanim za politike obrazovanja. U osmišljavanju edukativnih materijala za podučavanje o izgradnji mira vidi svoj doprinos izgradnji i očuvanju mira u BiH. Ispunjava je čitanje i porodica.
Koordinatorica istraživanja

Ajnura Akbaš

Nakon završenog studija iz oblasti političkih nauka i sociologije, Ajnura je završila istraživački master studij iz historije na Royal Holloway, Univerzitetu u Londonu. Tamo se bavila istraživanjem i dokumentiranjem usmene povijesti 1992-1995 rata u BIH, sa fokusom na propitivanje politike identiteta. Njeni istraživački interesi leže u presjeku historije, roda, i mirovnih i konfliktnih studija. Rad u Muzeju joj omogućava da svoje akademske i istraživačke interese dovede u dodir sa stvarnim ljudima i njihovim životima.
Istraživačica

Ivana Roso

Po završetku studija Historije umjetnosti na Univerzitetu u Zadru Ivana seli u Švedsku i počinje raditi u Vandalorumu, muzeju savremene umjetnosti i dizajna. Na Univerzitetu u Gothenburgu upisuje master program Konzervacije kulturnog naslijeđa koji završava 2020. godine. Tokom studija Ivana je uključena u nekoliko istraživačkih projekata pri Univerzitetu u Gothenburgu, kao i Fondaciji “Kulturno naslijeđe bez granica BiH”, te se posvećuje istraživanju uloge kulturnog naslijeđa, kao i njegove konzervacije i zaštite u konfliktnim i post-konfliktnim zonama.
Ivana je uključena u istraživačke aktivnosti Muzeja, te radu s kolekcijom. Ivana svoje slobodno vrijeme obično posvećuje jelu. 🙂
Teuta, profilna slika, sa pozadinom u prirodi
Istraživačica

Teuta Bicaj

Teuta je stekla zvanje bachelora na Mašinskom i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, i trenutno završava master studij “Conflict Management and Humanitarian Action” na Univerzitetu u Sieni. Prije nego se pridružila timu MRD-a, Teuta je devet mjeseci boravila u gradiću Rondine u Italiji kao učesnica programa “Mediteran: granica mira, učenja i pomirenja” koji implementira Rondine Citadella della Pace. Njeno istraživanje pri MRD-u stavlja u fokus dokumentovanje ratnih iskustava nacionalnih manjina u BiH.

U domeni ličnog Teuta ističe da se do sada susrela sa više od 1.000 mačaka, te se raduje još mnogim takvim poznanstvima u budućnosti. Također, Teuta za sebe kaže da je Hallyu fan, jer prati korejsku kulturu već više od decenije.

Menadžerica kolekcije

Fernanda Flores

Fernanda je završila dodiplomski studij iz oblasti društvenih i političkih nauka, usmjerivši svoje istraživanje na društvene i političke pokrete koji se vezuju za pobune 21. stoljeća. Potom je upisala i završila master studij u oblasti menadžmenta. Rad u Muzeju ratnog djetinjstva je ispunjava jer joj omogućava da pravi direktan doprinos promociji ljudskih prava i izgradnji mira. Fernanda voli da putuje i upoznaje nove kulture i nacionalne kuhinje, te da kampira i provodi vrijeme u prirodi. Također voli da pliva i priprema razne vrste tijesta.
Projektna menadžerica

Mirela Geko

Mirela Geko završila je svoje srednjoškolsko obrazovanje u Sarajevu gdje potom upisuje Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Po završetku studija radila je na programima za mlade, uz poseban fokus na ljudskim pravima u različitim sferama društva. Mirela je trenerica na teme rodne ravnopravnosti, ljudskih prava i učešća mladih u donošenju odluka, a o kojima je pripremila više priručnika i dva kurikuluma. Dobitnica je nagrade Ujedinjenih naroda u BiH za društveni angažman 2016. godine. Zanimljiva činjenica o Mireli jeste da navija za FK Željeznicar, te da redovno prati nastupe svih reprezentacija BiH.
Projektna menadžerica

Lejla Alić

Lejla se dugo godina bavila promocijom književnosti, menadžmentom u kulturi, te distribucijom udžbenika. Vodila je Međunarodni festival književnosti Bookstan kao izvršna direktorica. Završila je studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Sarajevskom univerzitetu. Hrana i cuke je uveseljavaju. U slobodno vrijeme putuje, čita i druži se s porodicom i prijateljicama.
Koordinatorica za sadržaj i komunikacije

Mia Babić

Mia je diplomirala, a dvije godine kasnije i magistrirala engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Pored jezika zanima je još nekoliko srodnih humanističkih i društvenih nauka.
Mia se pridružila timu Muzeja ratnog djetinjstva u martu 2018. godine, te je sticala iskustvo u sferi prevođenja i tumačenja, uređivanja i kreiranja sadržaja, te komunikacija. U slobodno vrijeme obožava čitati i gledati filmove, a za sebe zna reći i da se voli brinuti o biljkama, iako je svojevremeno ubila kaktus.
Edukatorica

Mersiha Began

Mersiha je profesorica književnosti naroda Bosne i Hercegovine. Studij je završila na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Ima bogato iskustvo u radu s djecom, koje s velikim entuzijazmom primjenjuje kroz edukativne aktivnosti Muzeja ratnog djetinjstva. Uživa u čitanju i druženju sa najmlađim posjetiocima Muzeja. Opuštaju je boravak u prirodi, kuhanje i reciklaža.
Edukatorica

Amina Šurković

Amina je završila dodiplomski i master studij Kriminologije, na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu. Timu Muzeja prvi put se pridružuje u julu 2018. godine kao volonterka, a nakon toga se usmjerava na rad s ljudima u pokretu u migrantskim kampovima u Bosni i Hercegovini. Završila je master studij “Conflict Management and Humanitarian Action” na Univerzitetu u Sieni u okviru projekta “Mediterranean Frontier of Peace, Education and Reconciliation”. Ovaj projekat, koji organizuju nevladina organizacija Rondine Citadella della Pace i Italijanska biskupska konferencija (CEI), u fokus stavlja kreativnu transformaciju konflikta, a dio svog projektnog istraživanja Amina je realizirala upravo u Muzeju ratnog djetinjstva.

Amina učestvuje u edukativnim aktivnostima Muzeja, a uključena je i u rad sa kolekcijom. U slobodno vrijeme voli čitati i šetati, a uvjerena je da punk još uvijek nije mrtav.

Koordinatorica administracije i finansija

Šejla Krivošija

Šejla je završila studij engleskog jezika i književnosti, što je rezultat njene ljubavi prema stranim jezicima. Njena karijera je krenula u drugom pravcu. i sada je iza nje skoro osamnaest godina rada u polju finansija i administracije. Šejla obožava sve što je vezano za turizam i voli da putuje. Sada, kao koordinatorica administracije i finasija Muzeja ratnog djetinjstva dobila je šansu da kombinuje sve što voli. Engleski jezik koristi aktivno i na taj način usavršava svoje znanje. Razvija svoje vještine u polju administracije i finansija i ima priliku da doprinese razvoju turizma i kulture u svojoj zemlji. Priroda i fotografija su njena velika strast. Zaljubljena je u svoje dvije kćerke i uživa provodeći vrijeme s njima.
Muzejski vodič, Zerina Smajović
Muzejski vodič

Zerina Smajović

Zerina je rođena u Goraždu 1998. godine, gdje završava osnovnu i srednju školu. Trenutno je studentica Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Već u srednjoj školi postaje članica i volonterka različitih organizacija i asocijacija, a jedna od njih je i Asocijacija srednjoškolaca u BiH. Volontirala je i učestvovala u projektima SOS dječijih vrtića. Iskustvo i znanje koje je stekla kroz ovaj volonterski rad doprinijelo je i njenom kasnijem izboru studija, odnosno odgoja i obrazovanja kao djelatnosti. Voli dramsku umjetnost, te je i dugogodišnja članica Teatra mladih Goražde sa kojim je imala priliku raditi predstave koje su se doticale aktuelnih tema i problema današnjeg društva. Aktivno se bavila rukometom, a u slobodno vrijeme voli planinariti.
Muzejski vodič

Ajla Fazlić

Ajla je rođena u Zenici 1996. godine. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti na odsjeku za primijenjeno slikarstvo u Sarajevu i tokom srednjoškolskih dana je radila kao trener sportske gimnastike za djecu. Diplomirala je na Interdisciplinarnom studiju konzervacije i restauracije na Akademiji likovnih umjetnosti, Prirodno matematičkom fakultetu i Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Imala je priliku raditi na konzervatorsko-restaruratorskim programima u Rimu i Firenci. Magistrirala je Konzervaciju i restauraciju 2022. godine. Radila je u Laboratoriju za konzervaciju i restauraciju arhivske građe u Arhivu Bosne i Hercegovine i volontirala je na različitim projektima koji uključuju zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa BiH. Ajla voli umjetnost, historiju, djecu i Plavi Orkestar.
Muzejski vodič

Ena Robović

Ena Robović rođena je 1997. godine u Sarajevu gdje završava Treću gimnaziju. Trenutno je apsolvent na International Burch University Sarajevo, na odsjeku za Grafički Dizajn i Multimediju.

Sebe smatra kao samokritičnu, odgovornu i organizovanu osobu. Veliki je zaljubljenik u more i auta, te uživa u gledanju serija i dugim šetnjama sa šnaucerom Muni. Pored rada u Muzeju aktivno se bavi freelance-om.

Psihologinja

Lejla Smajić

Lejla vodi edukacije i superviziju članova i članica tima, te učesnika i učesnica u muzejskoj kolekciji. Diplomirala je, a potom i magistrirala na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Doeducirala se u nekoliko evropskih centara, te ima dugogodišnje kliničko iskustvo u radu sa djecom i odraslima. Posebno je zanimaju traumatska psihologija i stres u svakodnevnom životu.

U psihoterapijskoj praksi integriše mindfulness, kognitivno-bihejvioralnu terapiju i EMDR. Nada se da će jednoga dana završiti i art terapiju. U svakodnevnom životu Lejla redovno praktikuje jogu, te uživa u vremenu provedenom u prirodi, sa svojim kćerkama i prijateljima. A uživa i u svojoj ulozi "muzejskog psihologa" 🙂

Lektor za engleski jezik

Dan Sheehan

Dan je irski spisatelj, novinar i urednik. Stekao je diplomu na Trinity College-u, na Univerzitetu u Dublinu, a njegovi tekstovi objavljivani su na nekoliko stranica i portala, uključujući The Irish Times, Oprah.com, GQ, The Los Angeles Review, te Guernica. Urednik je stranice Literary Hub i autor romana Restless Souls kojeg je Entertainment Weekly uvrstio na listu 10 izvrsnih romana prvijenaca u 2018. godini, a čija se radnja odvija u Sarajevu. Izvorno iz Dublina, Dan sada provodi vrijeme na relaciji Jackson, Wyoming – Austin, Texas, zajedno sa svojom ženom Téom i njihovim psom Gullyjem.
Grafički dizajner

Dino Aganović

Istraživanje i razvoj tržišta

Skender Hatibović