Osnivač i Generalni direktor

Jasminko Halilović

Osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva. Nakon višegodišnjeg rada na knjizi 'Djetinjstvo u ratu', Halilović je pristupio razvoju Muzeja ratnog djetinjstva, te danas rukovodi njegovim međunarodnim razvojem. Jasminko je autor ili urednik nekoliko knjiga prevedenih na šest jezika. Magistar je finansijskog menadžmenta i doktorski kandidat u oblasti muzejskog menadžmenta. Član je Global Shapers zajednice pri Svjetskom ekonomskom forumu, te One Young World ambasador. Za svoj rad na razvoju Muzeja ratnog djetinjstva koji je izrastao u instituciju sa uredima u četiri države, uvršten je kao prvi Bosanac na prestižnu Forbesovu listu ’30 ispod 30′. Prije Muzeja ratnog djetinjstva osnovao je nekoliko organizacija i privatnih kompanija. Voli fudbal i putovanja.
Izvršna direktorica

Amina Krvavac

Amina je, zajedno sa malim inicijalnim timom, vodila dvogodišnji istraživački projekt koji je rezultirao otvaranjem stalne postavke Muzeja u januaru 2017.

Zanimaju je muzeji kao prostori za društveni aktivizam čije djelovanje pokreće promjene, te posebno otključavanje njihovih kapaciteta za procese tranzicijske pravde. Amina je posvećena kreiranju izložbi i drugih sadržaja koji podržavaju otvoren, a savjestan dijalog, te promociji muzeja kao platformi za društveno zacijeljenje i pomirenje. Završila je studij Međunarodnih odnosa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, te master studij Dječijih prava na Univerzitetu u Genevi.

Članica je Upravnog odbora evropskog ogranka Međunarodne koalicije “Mjesta savjesti” (ICSC – Europe) od 2020. godine – koalicija okuplja muzeje, historijske lokalitete i memorijalne inicijative, povezujući izazove iz prošlosti sa današnjom borbom za ljudska prava.

Amina je 2021. godine postala članica žirija koji odlučuje o izboru za Evropski muzej godine (EMYA), a godinu dana kasnije izabrana je za predsjedavajuću žirija. Evropski muzejski forum dodjeljuje EMYA nagrade od 1977. godine s ciljem pružanja podrške i nagrađivanja izvrsnosti i inovativnosti u muzejskom sektoru.

Direktorica ureda u Ukrajini

Iuliia Skubytska

Iuliia Skubytska sticala je radno iskustvo u akademskom, nevladinom i muzejskom sektoru, a svoju karijeru je počela u Nacionalnom muzeju umjetnosti Ukrajine. U 2018. godini Iuliia je stekla doktorat na Univerzitetu Pennsylvania. Područja njenog istraživačkog interesa uključuju historiju djetinjstva i adolescencije, oralnu historiju, kulturnu historiju, te historiju moderne Evrope, Ruskog carstva i SSSR-a. Prije nego se pridružila timu MRD-a, Iuliia je radila u području razvoja nezavisnih medija, te komunikacije društvenog utjecaja. Uživa u planinarenju, plesu i klasičnoj muzici.
Voditeljica istraživanja

Selma Tanović

Nakon što je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Selma je završila napredne master studije iz Medicinske antropologije na Univerzitetu u Amsterdamu. Zatim je završila još jedan master program iz antropologije na Fakultetu za napredne studije iz socijalnih nauka (EHESS) u Parizu. Tamo je istraživala traumatična iskustva djece i adolescenata, a na istu temu radi i preddoktorsko istraživanje. Selma uživa u pletenju i često ustaje u 6 da radi jogu.
Koordinator edukativnih programa

Barry van Driel

Nakon 28 godina rada u Kući Anne Frank u Amsterdamu, gdje je bio vodio programe treninga nastavnika i razvoj kurikuluma, Barry sada radi s Muzejom ratnog djetinjstva s ciljem unapređenja i daljeg razvoja edukativnih programa Muzeja. Od 2020. je glavni urednik međunarodnog akademskog žurnala Interkulturalna Edukacija, predsjednik je Međunarodne Asocijacije za interkulturalnu edukaciju (IAIE), i član upravnog odbora SIRIUS mreže. Radio je kao viši konsultant za ODIHR, FRA i Evropsku komisiju. Bio je vodeći autor izvještaja NESET II iz 2015. godine pod nazivom "Edukativne politike i prakse za podsticanje tolerancije, poštovanja za različitosti i građanske odgovornosti za djecu i mlade u Evropskoj uniji". Bio je tim lider za projekt Evropske komisije koji je mapirao kako institucije inicijalne edukacije nastavnika pripremaju buduće nastavnike za rad u raznolikim učionicama. Od 2010. godine je član žirija za prestižnu UNAOC-BMW interkulturalnu nagradu za inovaciju, a od 2013. i predsjedavajući žirija.
Projektna menadžerica

Svitlana Osipchuk

Svitlana Osipchuk podučava historijske discipline na Odsjeku za historiju Politehničkog instituta u Kijevu od 2013. godine. Od 2016. godine počinje raditi u nevladinom sektoru i to u oblasti neformalnog obrazovanja, odnosno ljudskih prava i podučavanja o historiji Holokausta, a potom u organizaciji čiji je cilj izgradnja novinarske zajednice u Istočnoj Ukrajini. Učesnica je projekta AMCHA-Njemačka za 2019 i 2020 godinu organizovanog za profesionalce koji rade sa skupinama koje su bile izložene kolektivnoj traumi i nasilju u Ukrajini. Svitlana se zalaže za važnost brige za mentalno zdravlje, te brige u relaciji sa traumatičnom prošlošću. U slobodno vrijeme voli putovati po Ukrajini i provoditi vrijeme s prijateljima.
Koordinatorica istraživanja

Ajnura Akbaš

Nakon završenog studija iz oblasti političkih nauka i sociologije, Ajnura je završila istraživački master studij iz historije na Royal Holloway, Univerzitetu u Londonu. Tamo se bavila istraživanjem i dokumentiranjem usmene povijesti 1992-1995 rata u BIH, sa fokusom na propitivanje politike identiteta. Njeni istraživački interesi leže u presjeku historije, roda, i mirovnih i konfliktnih studija. Rad u Muzeju joj omogućava da svoje akademske i istraživačke interese dovede u dodir sa stvarnim ljudima i njihovim životima.
Glavni istraživač u Ukrajini

Evhenii Monastyrskyi

Evhenii Monastyskyi je historičar, istraživač u oblasti društvenih nauka, a od jeseni 2021. godine i student postidplomskog studija na Univerzitetu Yale (Evropski i ruski studij). Izvorno iz Luhanska, Evhenii kombinuje proučavanje sovjetske Ukrajine tokom 1920-ih i 1930-ih godina, uključujući stvaranje sovjetskih ideoloških institucija, s društvenim istraživanjem o posljedicama koje je rat u regiji Donbas imao na civile. Nakon što je na jesen 2014. godine napustio okupirani Luhansk Evhenii je upisao studij historije na Katoličkom univerzitetu Ukrajine u Lvivu, te na Univerzitetu Yale. Bio je stipendista Global Dialogues programa pri New School of Social Research u New Yorku za 2018. godinu.
Istraživačica

Ivana Roso

Po završetku studija Historije umjetnosti na Univerzitetu u Zadru Ivana seli u Švedsku i počinje raditi u Vandalorumu, muzeju savremene umjetnosti i dizajna. Na Univerzitetu u Gothenburgu upisuje master program Konzervacije kulturnog naslijeđa koji završava 2020. godine. Tokom studija Ivana je uključena u nekoliko istraživačkih projekata pri Univerzitetu u Gothenburgu, kao i Fondaciji “Kulturno naslijeđe bez granica BiH”, te se posvećuje istraživanju uloge kulturnog naslijeđa, kao i njegove konzervacije i zaštite u konfliktnim i post-konfliktnim zonama.
Ivana je uključena u istraživačke aktivnosti Muzeja, te radu s kolekcijom. Ivana svoje slobodno vrijeme obično posvećuje jelu. 🙂
Glavna edukatorica

Merima Ražanica

Merima je završila dodiplomski i master studij iz jezika i književnosti, a obrazovanjem se počela baviti kroz novinarski rad za časopis Školegijum i Fondaciju kreativni razvoj pišući i izvještavajući o temama vezanim za politike obrazovanja. U osmišljavanju edukativnih materijala za podučavanje o izgradnji mira vidi svoj doprinos izgradnji i očuvanju mira u BiH. Ispunjava je čitanje i porodica.
Edukatorica

Mersiha Began

Mersiha je profesorica književnosti naroda Bosne i Hercegovine. Studij je završila na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Ima bogato iskustvo u radu s djecom, koje s velikim entuzijazmom primjenjuje kroz edukativne aktivnosti Muzeja ratnog djetinjstva. Uživa u čitanju i druženju sa najmlađim posjetiocima Muzeja. Opuštaju je boravak u prirodi, kuhanje i reciklaža.
Edukatorica

Amina Šurković

Amina je završila dodiplomski i master studij Kriminologije, na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu. Timu Muzeja prvi put se pridružuje u julu 2018. godine kao volonterka, a nakon toga se usmjerava na rad s ljudima u pokretu u migrantskim kampovima u Bosni i Hercegovini. U okviru projekta “Mediterranean Frontier of Peace, Education and Reconciliation” trenutno završava master studij “Conflict Management and Humanitarian Action” na Univerzitetu u Sieni, a dio svog istraživanja realizira upravo u Muzeju ratnog djetinjstva.

Amina učestvuje u edukativnim aktivnostima Muzeja, a uključena je i u rad sa kolekcijom. U slobodno vrijeme voli čitati i šetati, a uvjerena je da punk još uvijek nije mrtav.

Koordinatorica za sadržaj i komunikacije

Mia Babić

Mia je diplomirala, a dvije godine kasnije i magistrirala engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Pored jezika zanima je još nekoliko srodnih humanističkih i društvenih nauka.
Mia se pridružila timu Muzeja ratnog djetinjstva u martu 2018. godine, te je sticala iskustvo u sferi prevođenja i tumačenja, uređivanja i kreiranja sadržaja, te komunikacija. U slobodno vrijeme obožava čitati i gledati filmove, a za sebe zna reći i da se voli brinuti o biljkama, iako je svojevremeno ubila kaktus.
Menadžerica kolekcije

Fernanda Flores

Fernanda je završila dodiplomski studij iz oblasti društvenih i političkih nauka, usmjerivši svoje istraživanje na društvene i političke pokrete koji se vezuju za pobune 21. stoljeća. Potom je upisala i završila master studij u oblasti menadžmenta. Rad u Muzeju ratnog djetinjstva je ispunjava jer joj omogućava da pravi direktan doprinos promociji ljudskih prava i izgradnji mira. Fernanda voli da putuje i upoznaje nove kulture i nacionalne kuhinje, te da kampira i provodi vrijeme u prirodi. Također voli da pliva i priprema razne vrste tijesta.
Koordinatorica administracije i finansija

Šejla Krivošija

Šejla je završila studij engleskog jezika i književnosti, što je rezultat njene ljubavi prema stranim jezicima. Njena karijera je krenula u drugom pravcu. i sada je iza nje skoro osamnaest godina rada u polju finansija i administracije. Šejla obožava sve što je vezano za turizam i voli da putuje. Sada, kao koordinatorica administracije i finasija Muzeja ratnog djetinjstva dobila je šansu da kombinuje sve što voli. Engleski jezik koristi aktivno i na taj način usavršava svoje znanje. Razvija svoje vještine u polju administracije i finansija i ima priliku da doprinese razvoju turizma i kulture u svojoj zemlji. Priroda i fotografija su njena velika strast. Zaljubljena je u svoje dvije kćerke i uživa provodeći vrijeme s njima.
Muzejski vodič

Adna Sokolović

Adna je rođena u Sarajevu gdje trenutno studira na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Svoj društveni angažman započela je u Asocijaciji srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini gdje je djelovala na projektima koji su radili na poboljšanju statusa srednjoškolaca, te je u mandatu 2016-17 obavljala i funkciju predsjednice organizacije. Dugogodišnja je aktivistica Fondacije Schüler Helfen Leben gdje trenutno radi i kao saradnica za podršku polaznicima i monitoring angažmana polaznika na Akademiji za mlade lidere u civilnom društvu. Njena interesovanja vežu se za obrazovanje, sa fokusom na obrazovne politike te društvene situacije i uređenja koji utiču na rast, razvoj i učenje djece i mladih. Uživa u vožnji biciklom, boravku u prirodi i vremenu koje provodi sa prijateljima i porodicom.
Muzejski vodič, Zerina Smajović
Muzejski vodič

Zerina Smajović

Zerina je rođena u Goraždu 1998. godine, gdje završava osnovnu i srednju školu. Trenutno je studentica Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Već u srednjoj školi postaje članica i volonterka različitih organizacija i asocijacija, a jedna od njih je i Asocijacija srednjoškolaca u BiH. Volontirala je i učestvovala u projektima SOS dječijih vrtića. Iskustvo i znanje koje je stekla kroz ovaj volonterski rad doprinijelo je i njenom kasnijem izboru studija, odnosno odgoja i obrazovanja kao djelatnosti. Voli dramsku umjetnost, te je i dugogodišnja članica Teatra mladih Goražde sa kojim je imala priliku raditi predstave koje su se doticale aktuelnih tema i problema današnjeg društva. Aktivno se bavila rukometom, a u slobodno vrijeme voli planinariti.
Muzejski vodič, Selma Mašić
Muzejski vodič

Selma Mašić

Selma je rođena i odrasla u Zenici. Dodiplomski studiji je završila na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu pri odsjeku za Međunarodne odnose i diplomatiju. Trenutno je na master studiju na odsjeku za Sigurnosne i mirovne studije. Autorica je nekoliko članaka koji se dotiču teme izgradnje mira, ze za sebe kaže da je povremeno novinarka, ali uvijek filantropkinja. Ljubiteljica je mačaka, planina i putovanja. Još nikad nije rekla “ne” dobrom dokumentarcu i punjenim paprikama.
Psihologinja

Lejla Smajić

Lejla vodi edukacije i superviziju članova i članica tima, te učesnika i učesnica u našim projektima.
Grafički dizajner

Dino Aganović

Istraživanje i razvoj tržišta

Skender Hatibović

Lektor za engleski jezik

Dan Sheehan

Dan je irski spisatelj, novinar i urednik. Stekao je diplomu na Trinity College-u, na Univerzitetu u Dublinu, a njegovi tekstovi objavljivani su na nekoliko stranica i portala, uključujući The Irish Times, Oprah.com, GQ, The Los Angeles Review, te Guernica. Urednik je stranice Literary Hub i autor romana Restless Souls kojeg je Entertainment Weekly uvrstio na listu 10 izvrsnih romana prvijenaca u 2018. godini, a čija se radnja odvija u Sarajevu. Izvorno iz Dublina, Dan sada provodi vrijeme na relaciji Jackson, Wyoming – Austin, Texas, zajedno sa svojom ženom Téom i njihovim psom Gullyjem.