Muzej ratnog djetinjstva dobitnik je Muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu, jedne od najprestižnijih nagrada u muzejskom sektoru, koja se dodjeljuje pri izboru za Evropski muzej godine

Nagrada se od 1977. godine dodjeljuje muzejima koji su napravili izniman doprinos razumijevanju evropskog kulturnog naslijeđa, te demonstrirali izvrsnost u svom pristupu muzejskom djelovanju.

U obrazloženju nagrade, Vijeće Evrope opisuje Muzej ratnog djetinjstva kao “istinski inspirativan primjer lokalne inicijative pokrenute i vođene od strane karizmatične mlade osobe, Jasminka Halilovića, koji je i sam bio dijete tokom četverogodišnje opsade Sarajeva. Kao dio vlastitog procesa izliječenja, 2010. godine je pokrenuo upitnik na internetu i prikupio preko 1.000 sjećanja od isto toliko ljudi. Prvo ih je uredio u knjigu, a zatim su predstavljena i kroz Muzej. Kroz snažne lične priče i s njima povezane predmete, ovaj muzej zagovara mir, pomirenje i vrijednosti kulturnih raznolikosti.”

“Muzej ratnog djetinjstva, čiji je pristup namjerno apolitičan, ima za cilj premostiti postojeći jaz u dokumentovanju ratnih iskustava iz dječije perspektive, te proširiti svoje istraživačko djelovanje širom Bosne i Hercegovine, među dijasporom u inostranstvu, ali i globalno. Žiri je posebno istakao istinski potencijal ovog muzeja da služi kao snažan samoodrživi model građanske inicijative, te da se radi o primjeru koji bi mogao biti repliciran i u drugim konfliktnim i postkonfliktnim zonama, ali i u društvima koja primaju izbjeglice širom svijeta.”

Žiri izbora “Evropski muzej godine” čine muzejski profesionalaci iz 13 evropskih zemalja, a koji su od 40 muzeja finalista iz 22 zemlje nagradili upravo Muzej ratnog djetinjstva.

Muzej ratnog djetinjstva dobio je bronzanu statuu “La femme aux beaux seins” Joana Miroa koju je zadržao godinu dana. Muzeju pobjedniku ova nagrada svečano je uručena u dva navrata: na manifestaciji Vijeća Evrope u Strasbourgu u aprilu 2018. godine, a zatim i u maju 2018. godine na godišnjoj manifestaciji Evropskog muzejskog foruma održanoj u Warsawi.