Muzej ratnog djetinjstva dobitnik je Muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu, jedne od najprestižnijih nagrada u muzejskom sektoru, koja se dodjeljuje pri izboru za Evropski muzej godine

Nagrada se od 1977. godine dodjeljuje muzejima koji su napravili izniman doprinos razumijevanju evropskog kulturnog naslijeđa, te demonstrirali izvrsnost u svom pristupu muzejskom djelovanju.

U obrazloženju nagrade, Vijeće Evrope ističe: “Muzej ratnog djetinjstva, čiji je pristup namjerno apolitičan, ima za cilj premostiti postojeći jaz u dokumentovanju ratnih iskustava iz dječije perspektive, te proširiti svoje istraživačko djelovanje širom Bosne i Hercegovine, među dijasporom u inostranstvu, ali i globalno. Žiri je pohvalio istinski potencijal ovog muzeja da služi kao snažan samoodrživi model građanske inicijative, istaknuvši da je muzej ponudio primjer koji bi se mogao replicirati i u drugim konfliktnim i postkonfliktnim zonama širom svijeta.”

Žiri izbora “Evropski muzej godine” čine muzejski profesionalaci iz 13 evropskih zemalja, a koji su od 40 muzeja finalista iz 22 zemlje nagradili upravo MRD. Muzej ratnog djetinjstva dobio je bronzanu statuu “La femme aux beaux seins” Joana Miroa koju je zadržao godinu dana. Muzeju pobjedniku ova nagrada svečano je uručena u dva navrata: na manifestaciji Vijeća Evrope u Strasbourgu u aprilu 2018. godine, a zatim i u maju 2018. godine na godišnjoj manifestaciji Evropskog muzejskog foruma održanoj u Warsawi.