Tokom dvoipogodišnjeg rada na knjizi ‘Djetinjstvo u ratu: Sarajevo 1992–1995.’ imao sam priliku upoznati nekoliko stotina učesnika i učesnica i čuti njihove priče i svjedočenja. Naučio sam koliko je odrastanje u ratu složeno, nedovoljno istraženo i univerzalno iskustvo. Mnogi od njih su mi opisivali ili pokazivali i svoje ratne uspomene: lične predmete, fotografije, dnevnike, pisma, crteže i druge dokumente. Dvadeset godina nakon rata, veliki broj tih stvari bio je izgubljen u selidbama, slučajno bačen ili trajno oštećen. U maju 2012. godine napisao sam prvi koncept ‘Muzeja ratnog djetinjstva’. Moj san je bio da se jednog dana te stvari umuzeje i na taj način trajno sačuvaju.

Tri godine kasnije, u maju 2015, proces stvaranja ovog Muzeja je zvanično započet. Nakon nekoliko mjeseci, u kolekciji je već nekoliko stotina predmeta i dokumenata. Stvaranje ovog Muzeja nije važno jedino da bi se trajno sačuvale uspomene na ratno djetinjstvo. Važno je jer će ovaj Muzej, za razliku od drugih ratnih muzeja, dokumentovati iskustvo onih koji na započinjanje ratova nemaju nikakvog utjecaja, a svejedno trpe višestruke posljedice. Važno je jer je upravo kroz priče o iskustvu djece najlakše postići razumijevanje kao pretpostavku za pomirenje. Deset godina nakon otvaranja, Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu bit će najveći svjetski arhiv posvećen iskustvu odrastanja u ratu.

Misija Muzeja ratnog djetinjstva je kontinuirano i po najvišim standardima dokumentirati i digitalizirati materijale koji se odnose na odrastanje u ratu, a zatim ih prezentirati kroz različite medije, s ciljem edukacije što šire publike o ovom iskustvu.

Vizija Muzeja ratnog djetinjstva je na individualnom nivou pomoći prevazilaženje traume i sprječavanje traumatizacije drugih, a na kolektivnom međusobno razumijevanje, s ciljem da se podrži lični i društveni razvoj.

U uvodnoj riječi za knjigu ‘Djetinjstvo u ratu’ napisao sam da se nadam da će knjiga pomoći razumijevanju ovog specifičnog iskustva, ali i doprinijeti jačanju svijesti odraslih o njihovoj odgovornosti da kreiraju bolji svijet za djecu. Nadam se da će Muzej ratnog djetinjstva biti u prilici učiniti i više od toga.

U Sarajevu, 27. 7. 2015.

Inicijator i direktor Muzeja ratnog djetinjstva,
Jasminko Halilović