fbpx Skip to main content

Prva izložba MRD-a u Ukrajini otvorena je sinoć u Historijskom muzeju grada Kijeva! Izložba je posvećena iskustvima djece na čije odrastanje utječe rat u Istočnoj Ukrajini, a prethodio joj je dvogodišnji istraživački rad u šest regija Ukrajine (Kyiv, Kharkiv, Donetsk, Luhansk, Lviv, Odesa). Ovaj rad je dodatno intenziviran nakon otvaranja ureda MRD u Kijevu, u junu 2020. godine, te su dokumentovana iskustva više od 130 djece.

Na otvorenju izložbe prisutnima su se obratili Dr. Iuliia Skubytska, direktorica MRD ureda u Ukrajini, Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva, Olena Rozvadovska, istraživačica MRD-a, te Zornitsa Popova, direktorica Foruma ZFD u Ukrajini, jednog od partnera izložbe.

Skubytska je ovom prilikom izjavila da je izložba rezultat rada više od 10 ljudi, čije je aktivnosti podržao centralni ured MRD-a iz Sarajeva, te se zahvalila “svoj djeci, tinejdžerima i mladima na njihovoj hrabrosti da podijele svoja iskustva s nama.” Skubytska je istakla da će MRD ovu izložbu, prvu koja rat u Istočnoj Ukrajini predstavlja iz ugla djece i mladih, uskoro predstaviti u još nekoliko ukrajinskih gradova.

Jasminko Halilović zahvalio se prisutnima, te timovima MRD u Ukrajini i BiH na napornom zajedničkom radu. “Ovo je primjer rijetko uspješnog transfera metodologije i znanja na evropskoj kulturnoj sceni. Istraživačka i izlagačka metodologija koju smo razvili tokom posljednjih pet godina prilagođena je ukrajinskom kontekstu i uspješno primijenjena ovdje. Sretan sam da Muzej ratnog djetinjstva raste globalno i da polako ostvarujemo naš cilj, da budemo platforma za sve one koji dijele ovo iskustvo, bilo gdje na svijetu”, rekao je Halilović.

Osim 35 eksponata i priča dokumentovanih u Ukrajini, na izložbi je predstavljeno i nekoliko eksponata iz međunarodne kolekcije MRD, iz BiH, Iraka, Sirije i Afganistana. Tokom izložbe MRD-a u Kijevu, koja će biti otvorena od 23. juna do 12. jula, bit će održan niz pratećih događaja, radionica i diskusija.