fbpx Skip to main content

Izložba “Progovara(j)mo” u cijelosti je posvećena, ali i ko-producirana u saradnji sa ženama i muškarcima koji su kao djeca i mladi preživjeli ratno seksualno nasilje i djecom rođenom zbog rata. Izložba će u Galeriji Novi hram ostati otvorena do 1. jula, a posjetioci je mogu pogledati besplatno svaki dan osim nedjelje u terminu od 11 do 19 sati.

Na svečanom otvorenju izložbe u bašti Muzeja Jevreja BiH prisutnima su se obratili Amina Krvavac ispred Muzeja ratnog djetinjstva, Midheta Kaloper Oruli ispred žena koje su preživjele ratno seksualno nasilje, Ajna Jusić i Lejla Damon ispred Udruženja Zaboravljena djeca rata, zamjenica britanskog ambasadora u BiH dr. Ruth Wiseman, te šefica IOM-a u BiH Laura Lungarotti.

Krvavac je istakla kako je MRD osjećao dužnost da kao institucija da svoj doprinos dokumentovanju iskustava preživjelih i djece rođene zbog rata, posebno jer je “tema ratnog seksualnog nasilja i silovanja još uvijek tabuizirana u društvu, dok su problemi s kojima se ove osobe suočavaju mnogostruki.”

Midheta Kaloper Oruli rekla je da “ne može započeti svoje obraćanje s riječima zahvalnosti prema institucijama Bosne i Hercegovine” iz razloga što su mnoge potrebe preživjelih ostale neodgovorene, osvrnuvši se umjesto toga na značaj učešća u radionici mapiranja tijela koja je prethodila izložbi. Oruli je zamolila sve prisutne i bh. društvo u cijelosti “da sa pažnjom pogledaju oslikavanje života preživjelih” i izrazila želju da pojedinci i institucije postanu partneri u rješavanju njihovih potreba.

Ajna Jusić i Lejla Damon izrazile su zahvalnost što iskustva djece i preživjelih mogu biti predstavljena javnosti na ovakav način, ističući da izložba pored problema i bolnih iskustava oslikava i veliku ličnu snagu ovih osoba.

Dr. Ruth Wiseman istakla je posvećenost Vlade Velike Britanije u stvaranju sigurnog prostora za preživjele i djecu rođenu zbog rata, te potrebu da se u budućnosti uz pronalaženje pravnih rješenja radi i na eliminisanju stigme s kojom se ove osobe suočavaju u svojoj svakodnevnici.

Šefica misije IOM-a Laura Lungarotti pozvala je sve prisutne da na simboličan način iskažu podršku preživjelima, nakon čega je usljedila zajednička fotografija zvanica, te vođeni obilazak izložbe. Osvježenje za sve prisutne pripremile su žene iz Udruženja žena za ruralni razvoj “Zvijezda” Vareš.

Izložba je realizovana u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Udruženjem Zaboravljena djeca rata, Fondacijom Krila nade, Udruženjem Psiholab, te uz podršku Vlade Velike Britanije.