fbpx Skip to main content

Sinoć je u galerijskom prostoru Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji otvorena izložba koja predstavlja priče, predmete i videosvjedočenja djece iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Kosova, te Ukrajine. Izložba ostaje otvorena do 10 aprila.

U svom obraćanju osnivač i direktor Muzeja Jasminko Halilović zahvalio se Inicijativi mladih za ljudska prava u Srbiji, te istakao da mu je posebno drago što Muzej izlaže u Beogradu. „Važan segment misije Muzeja ratnog djetinjstva je doprinos suočavanju s prošlošću. Nadam se da će i ova izložba doprinijeti tome“, rekao je Halilović, pritom naglasivši važnost izlaganja eksponata iz Ukrajine u ovom trenutku.

Direktorica MRD-ovog ureda u Ukrajini dr. Iuliia Skubytska osvrnula se na početke rada u Muzeju ratnog djetinjstva 2020. godine. „Kada sam počela raditi u Muzeju dokumentovali smo iskustva onih čija je djetinjstva obilježio rat u Istočnoj Ukrajini. Tada milioni djece u drugim dijelovima Ukrajine još uvijek nisu znali šta je rat. Danas nažalost svi znaju. Molim vas za minut šutnje za svu djecu ubijenu u Ukrajini“, rekla je Skubytska, uz molbu posjetiocima da pažljivo pročitaju sve izložene priče.

Sofija Todorović programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji istakla je „da su priče djece te koju mogu pomoći gradnju empatije“, ali i podstaći veću spoznaju o utjecajima ratova na djecu, kako u regionu, tako i svijetu.

Izložba ostaje otvorena u Endžio HAB-u (Dobračina 4) do 10. aprila, a zainteresirani je mogu posjetiti svakim danom od 12 do 20 sati, uz besplatan ulaz. Nakon Beograda, izložba Muzeja ratnog djetinjstva u aprilu putuje u Prištinu, a već u maju u Veneciju.

Više o izložbi u prilogu Radija Slobodna Evropa.