fbpx Skip to main content

“Mediteran: granica mira, učenja i pomirenja” napredni je dvogodišnji program koji uključuje učenje talijanskog jezika i Rondine metode transformacije konflikta, te pohađanje master studija “Conflict Management and Humanitarian Action” na Univerzitetu u Sieni.

Ovaj program, razvijen kroz saradnju italijanske nevladine organizacije Rondine Citadella della Pace i Italijanske biskupske konferencije (CEI), okuplja 12 mladih osoba iz zemalja Mediterana, a za cilj ima poticanje ličnog i profesionalnog razvoja u multikulturalnom okruženju, te sticanje ključnih vještina i znanja iz oblasti izgradnje mira, odnosno razumijevanja i transformacije konflikta.

Odabrani kandidat ili kandidatkinja dobit će:

  • punu stipendiju za master studij na Univerzitetu Siena
  • smještaj, ishranu i džeparac tokom 9-mjesečnog boravka u Italiji (Rondine)
  • 12 mjeseci zaposlenja u MRD u drugoj godini programa, gdje će stipendista ili stipendistkinja uz punu platu primijeniti znanja stečena na master studiju
  • Budžet za vlastiti projekt/aktivnost koju će provesti tokom rada u MRD.

Pripremna obuka, koja uključuje pohađanje osnovnog kursa italijanskog jezika, trajat će od kraja jula do septembra 2022. godine.

Prijaviti se možete ukoliko imate između 23 i 35 godina i stečenu Bachelor diplomu iz bilo koje studijske oblasti, a od kandidata i kandidatkinja se očekuje poznavanje engleskog, te spremnost za učenje novog jezika.

Napominjemo da kandidat ili kandidatkinja mogu imati stečenu i Master diplomu.

Rok za prijave je 14. 7. 2022, a u razmatranje će ući samo one prijave koje sadrže i CV i motivaciono pismo (na bosanskom ili engleskom jeziku). U motivacionom pismu potrebno je obrazložiti zašto želite završiti upravo ovaj master studij, te na koji način planirate primijeniti stečeno znanje tokom rada u MRD-u, ali i u kasnijoj karijeri.

Prijave je moguće poslati isključivo putem prijavnog obrasca koji je dostupan na ovoj stranici, a za sve nejasnoće možete nas kontaktirati na mail mia.babic@warchildhood.org.

Kandidati/kandidatkinje koji uđu u uži izbor bit će kontaktirani za kratki intervju, a povratnu informaciju svim kandidatima/kandidatkinjama dostavit ćemo maksimalno 5 radnih dana nakon isteka roka za prijave.

Za mene su Rondine, kao mjesto i kao program, bile jedna nova realnost. Nevjerovatno iskustvo u okruženju u kojem je moguće živjeti svoj identitet, a istovremeno upoznavati ljude čija su iskustva jako različita. [...] Moje učešće u programu se polako privodi kraju, ali prijateljstva ostvarena u Rondinama i Muzeju, te vrijedna iskustva i znanja ostaju.

Amina ŠurkovićPolaznica programa ispred MRD-a za 2020/2022.

Ovo je druga godina kako Muzej ratnog djetinjstva učestvuje u realizaciji programa “Mediteran: granica mira, učenja i pomirenja.” Više o iskustvu Amine Šurković, polaznice programa za 2020/2022. godinu, možete saznati ovdje.