fbpx Skip to main content

Muzej ratnog djetinjstva postavio je pop-up izložbu “LISTEN” (Slušaj) u okviru generalne konferencije Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM) koja se ove godine održava u Pragu – najveća svjetska muzejska konferencija otvorena je 22. augusta, te je privukla blizu 4.000 muzejskih profesionalaca iz cijelog svijeta. Među učesnicima konferencije su i sve full-time uposlenice i uposlenici MRD-a.

Izložba LISTEN fokusira se na priče i predmete djece iz Ukrajine, ali uključuje i eksponate iz Bosne i Hercegovine, Afganistana, Iraka, Eritreje, Palestine, Sirije, Jemena, te sa Kosova. Ovo je drugo predstavljanje izložbe LISTEN u Evropi nakon juna 2022. godine i privremene postavke u Vijeću Evrope u Strasbourgu.

Tim Muzeja u Pragu
Izložbeni prostor, LISTEN

Izložba je bila dio muzejskog sajma koji se odvijao paralelno sa glavnim programom konferencije, a posjetilo ju je na stotine učesnica i učesnika konferencije, uključujući i veliku diplomatsku delegaciju koju je predvodila Ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević Sopta. Delegacija je uključivala ambasadore i ambasadorice Tajlanda, Turske, Latvije, Afganistana, Malezije, Slovenije, Kosova, Brazila i Izraela u Češkoj.

Osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović također je dao doprinos glavnom dijelu konferencije učešćem na jednoj od četiri plenarne sesije. Kao jedan od panelista sesije “Svrha: muzeji i civilno društvo” Halilović je na primjeru Muzeja ratnog djetinjstva govorio o planiranoj i evoluirajućoj svrsi muzejskih institucija. Na diskusiji koja je usljedila nakon prezentacija panelista Halilović je posebno istaknuo odgovornost muzeja da ne budu neutralni već istiniti kad govore o nepravdi.

Prezentovanje, Jasminko Halilović. Slika prikazuje auditorij, govornicu i veliki ekran na kojem se prikazuje prezentacija
Panel diskusija, Jasminko Halilović