fbpx Skip to main content

Izložba „Progovara(j)mo“ Muzeja ratnog djetinjstva danas je svečano otvorena u sarajevskoj Vijećnici kao centralni događaj kampanje „Progovara(j)mo za pravnu prepoznatljivost djece rođene zbog rata“ Udruženja Zaboravljena djeca rata, a čiji je cilj usvajanje Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata na prostoru čitave Bosne i Hercegovine.

Mape tijela na crnom platnu i Crvena haljina u središtu Vijećnice

Prisutnima zvanicama, među kojima su bili ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly, brojni akteri međunarodne zajednice i zastupnici, obratile su se izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac, Ajna Jusić ispred Udruženja „Zaboravljena djeca rata“ i Midheta Kaloper Oruli ispred Udruženja „Žrtve rata Foča 92-95“, specijalna predstavnica za seksualno nasilje u sukobima Pramila Patten, Joeri Maas ispred Delegacije Evropske Unije u BiH, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald, te direktorica „TRIAL International“ u BiH Selma Korjenić.

Na otvaranju izložbe, Ajna Jusić, predsjednica Udruženja „Zaboravljena djeca rata“ uputila je poziv svim predstavnicima vlasti na usvajanje zakona na nivou Federacije „jer prava djece rođene zbog rata ne smiju biti predmet političkih kalkulacija“.

Žrtve seksualnog nasilja u ratu i djeca rođena zbog rata istakle su nezadovoljstvo radom institucija zbog činjenice da tri decenije govore o elementarnim ljudskim pravima. Više o položaju preživjelih i djece rođene zbog rata, te kampanji općenito, pisala je i Kristina Ljevak za portal “U kontaktu”.

Mi smo progovorile o svojim iskustvima i potrebama, a na institucijama je sada da prekinu svoju šutnju o nama.

Midheta Kaloper OruliUdruženje "Žrtve rata Foča 92-95"

Prava djece rođene zbog rata ne smiju biti predmet političkih kalkulacija.

Ajna JusićUdruženje "Zaboravljena djeca rata"

Ova izložba biće i prilika da se domaća publika upozna sa „Crvenom haljinom“, nagrađivanim, trinaestogodišnjim internacionalnim projektom zajedničkog vezenja britanske umjetnice Kirstie Macleod.
Na haljini su izvezene lične priče 347 žena i 7 muškaraca iz 48 zemalja, a preživjele koje su podijelile svoja iskustva za „Progovara(j)mo“ imale su priliku nadodati svoje vezove tokom radionice koja je održana neposredno pred otvaranje izložbe. U nastanku „Crvene haljine“ učestvovale su žene izbjeglice iz Palestine, Sirije i Ukrajine, tražiteljice azila, civilne žrtve rata iz različitih zemalja, uključujući i Kosovo, te siromašne žene iz raznih krajeva svijeta.

Amina Krvavac, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva izrazila je ponos zbog činjenice da je tim Muzeja ratnog djetinjstva imao priliku dati podršku borbi za dostojanstvo i prava djece. Krvavac se zahvalila Kirstie Macleod koja je, prepoznavši važnost izložbe i ove inicijative, dovela Crvenu haljinu u BiH iako je rad na ovom projektu bio okončan u martu 2022.

Tako su i bosanskohercegovačke žene, preživjele ratnog seksualnog nasilja, imale priliku izvesti svoje priče.

Amina KrvavacIzvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva

Izložba „Progovara(j)mo“ posvećena je i u cijelosti ko-kreirana u saradnji sa ženama koje su kao djeca i mlade osobe preživjele ratno seksualno nasilje, te sa djecom rođenom zbog rata, a prethodio joj je višemjesečni rad na dokumentovanju iskustava uz radionicu mapiranja tijela zahvaljujući čemu su preživjele ratnog seksualnog nasilja svoje traume predstavile putem umjetnosti. Na izložbi je predstavljeno dvanaest radova nastalih na radionici, na kojima se nalazi tijelo učesnica u prirodnoj veličini uz siluete koje ih prate i na kojima su nacrtani ili zapisani najvažniji događaji i iskustva svake od njih, uz lične nade posvećene budućnosti. Svi zainteresovani moći će posjetiti izložbu Progovara(j)mo do petka 9. decembra u periodu od 9 do 17 sati.

„Izložba Muzeja ratnog djetinjstva pokazuje ožiljke, ali i snagu preživjelih, te podcrtava važnost empatije. Propusti dosadašnjih politika dodatno su otežali poziciju preživjelih i djece rođene zbog ratnog silovanja, zbog čega moramo aktivnije raditi na tome da kreiramo uslove za dostojanstven život“, rekla je na otvaranju  Pramila Patten, specijalna predstavnica za seksualno nasilje u sukobima.

Projekat koji je prethodio realizaciji izložbe „Progovara(j)mo“ rezultat je saradnje Muzeja ratnog djetinjstva sa Međunarodnom organizacijom za migracije, Udruženjem Zaboravljena djeca rata, Fondacijom Krila nade, Udruženjem Psiholab, a izložbu su podržale Delegacija EU u BiH i Vlada Velike Britanije.