fbpx Skip to main content

Premijernim prikazivanjem pet videa iz serijala “Ko je uljepšavao vaše ratno djetinjstvo?” u sarajevskom kinu Meeting Point i uručivanjem zahvalnica onima koji su prepoznati kao heroji ratnog djetinjstva, Muzej ratnog djetinjstva (MRD) započeo je dugoročnu aktivnost prepoznavanja pojedinaca i kolektiva koji su u najtežim okolnostima čuvali ljudsko dostojanstvo i mentalno zdravlje najmlađih.

Uz suze i smijeh, podsjećanje na tragična iskustva u prošlosti ali i na dane koje su heroji djetinjstva u ratu činili boljim, protekao je prvi susret na događaju koji je pored onih koji su uljepšavali djetinjstvo u ratu bio posvećen i učesnicima i učesnicama Muzeja, onima koji su svoje uspomene i svjedočenja povjerili muzejskoj kolekciji.

Mirsad Abdagić Kike, zahvalnica
Mladen Jeličić Troko, zahvalnica
Zlatan Bostandžić (Princess krofne), zahvalnica

Priča o herojima ratnog djetinjstva počela je na društvenim mrežama MRD-a, i to u vidu pitanja “Ko je uljepšavao vaše ratno djetinjstvo?” Muzej ratnog djetinjstva obratio se svojoj publici s ciljem sticanja boljeg uvida u to ko su osobe koje su pomogle da se i u ratnim okolnostima sačuva barem djelić onoga što bi trebalo činiti svako djetinjstvo, a videopriče koje su uslijedile snimljene su o radu onih pojedinaca ili inicijativa koje su se najčešće spominjale.

Zahvaljujući doprinosu pratiteljki i pratitelja Muzeja na društvenim mrežama, ovoga puta predstavljen je rad Mirsada Abdagića Kiketa, Mladena Jeličića Troke, Dječijeg hora Princess krofne, Radija Zid i Dražena Žerića Žere.

Heroji ratnog djetinjstva

Uz aplauze publike nakon prikazivanja videa o Mladenu Jeličiću Troki, Troko je prisutne uveseljavao anegdotama iz rata. Saznali smo i kako je Kike uopšte krenuo na zahtjevno putovanje uveseljavanja najmlađih pod granatama, te kako je Festival haustora u gradu pod opsadom koji je pokrenuo Zlatan Bostandžić za građanke i građane Sarajeva bio isto što i San Remo ili Vaš šlager sezone u sretna vremena. Nažalost, na druženju nam se nisu mogli pridružiti Žera i Alma Dautbegović-Voloder, ali je događaj ipak pružio priliku prisutnima za ponovni ili u nekim slučajevima prvi susret s junacima njihovog ratnog djetinjstva.

Susret sa herojima ratnog djetinjstva iskoristili smo i na podsjećanje da djeci u ratu danas možemo praznike učiniti ugodnijim zahvaljujući akciji prikupljanja paketića koju organizira Muzej ratnog djetinjstva. Pripremljene paketiće moguće je dostaviti u Muzej ratnog djetinjstva svaki dan do 23. 12. nakon čega će biti poslani u Ukrajinu i Poljsku, gdje se ukrajinska djeca nalaze u izbjeglištvu.

Muzej ratnog djetinjstva svjestan je činjenice da je prepoznavanje heroja i heroina ratnog djetinjstva proces koji uključuje jako mnogo ljudi, uvijek uz strah da će neko ostati zaboravljen, od posvećenih profesionalaca u medicinskoj struci do sistema obrazovanja, te se nadamo da ćemo u godinama koje dolaze nastaviti započete aktivnosti ali možda i inspirisati neke druge institucije da se na jednak, simboličan način u miru, oduže onima koji su nesebično doprinosili u ratu.

Muzej se zahvaljuje građankama i građanima koji su podijelili svoja sjećanja na interakcije sa ovim ljudima i omogućili nam da im zajedno kažemo hvala. Videi producirani u ovom serijalu uskoro će biti objavljeni na društvenim mrežama Muzeja ratnog djetinjstva.

#KoJeUljepšavaoVašeRatnoDjetinjstvo?