fbpx Skip to main content

Međunarodna konferencija „Djeca kao mirotvorci u podijeljenim društvima: obrazovni pristupi“ otvorena je u Sarajevu, u subotu 7. oktobra. Riječ je o vrlo važnom mirovno-edukativnom projektu kojeg realiziraju Muzej ratnog djetinjstva i Međunarodna asocijacija za interkulturalno obrazovanje (IAIE), u saradnji sa Centrom za obrazovne inicijative „Step by Step“ i Međunarodnim udruženjem nastavnika i profesora historije „EuroClio“.

Konferencija traje četiri dana i okuplja više od 400 domaćih i svjetskih stručnjaka u oblastima obrazovanja, muzeologije, ljudskih prava i srodnih područja, te nastavnica i nastavnika iz regije. Svim učesnicima i učesnicama koji dolaze iz više od 30 zemalja, omogućeno je sudjelovanje u preko 250 radionica, prezentacija i diskusija. Programski, konferencija je podijeljena u dva segmenta: prva dva dana su namijenjena radionicama za prosvjetne radnike i radnice u organizaciji Step by Stepa, dok su treći i četvrti dan posvećeni akademskim sesijama u organizaciji MRD i IAIE.

Akademski dio konferencije zvanično su u ponedjeljak ujutro otvorili osnivač i generalni direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović, te direktor Međunarodne asocijacije za interkulturalno obrazovanje Barry van Driel.

U uvodnom obraćanju Jasminko Halilović je izrazio veliko zadovoljstvo što se konferencija o izgradnji mira organizira upravo u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

„Kao što znate, mi smo prošli jedan razarajući rat tokom 1990-tih godina. Rat koji je odnio preko stotinu hiljada života, u zemlji koja broji tek 3 miliona stanovnika. Možete zamisliti koliko je onih koji su pogođeni i traumatizirani tim iskustvom. Praktično svaki čovjek. Od tada je prošlo punih 28 godina. Međutim, mi i dalje živimo u prilično podijeljenom društvu. Današnja djeca, koja su spomenuta u naslovu ove konferencije, nisu samo pogođena transgeneracijskom traumom, već i svakodnevnim političkim tenzijama. Bosna i Hercegovina ima najveću stopu odljeva mozgova u Evropi. Mladi ljudi napuštaju zemlju zbog korupcije, ali i zbog stalnih političkih prijetnji o izbijanju novog sukoba. Zato mi ulažemo sve naše napore da izgradimo sigurniju budućnost ovdje u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini. Nama je jasno da je mir mnogo više od pukog prekida konflikta, jer osjećamo to na svojoj koži svakodnevno. Naš primarni cilj, kao Muzeja, jeste da omogućimo da se u javnosti čuje o iskustvima onih čije je djetinjstvo obilježio rat. Danas s ponosom možemo reći da smo ostvarili saradnju sa stotinama škola u zemlji, kao i da na hiljade djece svake godine učestvuje u našim edukativnim programima. Ti programi se tiču odrastanja u ratu, ali također oni uče djecu o izgradnji mira i kako oni mogu doprinijeti tom procesu. Nadamo se da je MRD naš mali doprinos izgradnji mira u Bosni i Hercegovini“, istaknuo je Halilović.

Barry van Driel je također izrazio zadovoljstvo jer je Sarajevo domaćin ovogodišnje konferencije. On je istaknuo veliku predanost Međunarodne asocijacije za interkulturalno obrazovanje izgradnji mira. U 39 godina postojanja, ova asocijacija je održavala konferencije širom svijeta, tako da se Bosna i Hercegovina našla u društvu sa Meksikom, Italijom, Grčkom, Francuskom, i mnogim drugim zemljama sa različitih kontinenata.

Putem video linka, prisutnima se obratila i Zlata Filipović, autorica dnevničkih zapisa iz ratnog Sarajeva, koji su kasnije objavljeni u knjizi „Zlatin dnevnik“. „Kada je rat počeo imala sam 11 godina. Do tada smo živjeli bezbrižno u miru. Voljela sam čitati i pisati. Sa devet ili deset godina, pročitala sam dnevnik Anne Frank. Mislila sam da je njen svijet davna prošlost, da se to više ne može ponoviti. Imala sam i jednu stariju prijateljicu koja je vodila dnevnik. Željela sam biti cool kao ona, pa sam i ja počela pisati svoj. Ispočetka je to bio običan dnevnik bezbrižne djevojčice. Ali kada je rat ušao u moj život, u život moje porodice i grada, naravno ušao je i u moj dnevnik. Počela sam pisati o tome koliko je granata palo tog dana, ko je napustio grad, ko je ranjen, ubijen, i tako dalje. Pisala sam ga za sebe, bez ikakve ambicije da ga nekad objavim“, izjavila je Filipović.

Danas je „Zlatin dnevnik“, zahvaljujući prijevodu na engleski jezik, nezaobilazna literatura kada se govori o ratnom djetinjstvu. Isječci iz njega nalaze se i u materijalima Centra za mirovnu edukaciju Muzeja ratnog djetinjstva, koji je nedavno objavljen na našoj web-stranici. U Centru za mirovnu edukaciju objavljeno je deset planova aktivnosti koje nastavnici i nastavnice mogu, korak po korak, implementirati na svojim časovima.

„Kolekcija Muzeja ratnog djetinjstva danas broji oko 6000 predmeta iz 18 različitih konflikata, počevši od Drugog svjetskog rata, pa do konflikata koji se trenutno dešavaju u svijetu, uključujući i invaziju na Ukrajinu gdje MRD, također, ima svoj ured. Nadamo se da će naša kolekcija biti koristan izvor svim edukatorima i edukatoricama koji su svoje živote posvetili podučavanju mira“, dodao je na kraju svog obraćanja, Jasminko Halilović.

Konferencija „Djeca kao mirotvorci u podijeljenim društvima: obrazovni pristupi“ završava u utorak, 10. oktobra. Sve informacije o programu konferencije možete pronaći ovdje.