fbpx Skip to main content

Sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo uz prisustvo učesnika i učesnica u stvaranju kolekcije, prijatelja i prijateljica Muzeja ratnog djetinjstva, te niza domaćih i međunarodnih zvaničnika obilježen šesti rođendan Muzeja. Ovaj događaj bio je prilika da se gosti i gošće upoznaju sa dijelom rezultata ostvarenih u 2022. godini, ali i svojevrsni uvod u rođendansku sedmicu MRD-a koja će se održati u periodu od ponedjeljka 20. 2. do nedjelje 26. 2. Više detalja o likovno-umjetničkim radionicama za različite uzraste, te besplatnom ulazu na našu stalnu postavku možete pronaći ovdje.

Narodno pozorište u Sarajevu sa banerima Muzeja
Auditorijum pozorišta sa mnogobrojnom publikom

Uprkos otežavajućim okolnostima rada u jeku ruske invazije na Ukrajinu, 2022. godina bila je izuzetno uspješna za Muzej ratnog djetinjstva – samo u BiH u minuloj godini postavljene su tri nove izložbe, organizovano je preko 200 programa za djecu koji su uključivali i razvijanje novih metodologija rada s najmlađim muzejskim posjetiteljima i posjetiteljicama, opremljen je i organizovan novi muzejski arhivski prostor. Preko 20.000 ljudi posjetilo je MRD, od čega više od 5.000 djece u okviru školskih posjeta.

Nakon evakuacije muzejskog tima i kolekcije iz Kijeva, MRD je producirao jednu od najznačajnijih vlastitih izložbi u minuloj godini, postavku „Slušaj“ (Listen) koja je u većem obimu bila posvećena Ukrajini ali i ostalim područjima na kojima su se vodili ratovi, kao što je to slučaj i sa drugim izložbama Muzeja ratnog djetinjstva. Izložba je predstavljena u Srbiji i na Kosovu te u Češkoj, Francuskoj i Holandiji. U Pragu je izložba predstavljena na najvećoj muzejskoj konferenciji na svijetu, uz izlaganje osnivača i direktora Jasminka Halilovića na jednoj od centralnih panel diskusija, a u Strasbourgu u Vijeću Evrope, izložba „Slušaj“ bila je postavljena tokom sedmice u kojoj se održavala plenarna sesija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

„Rat u Ukrajini i dalje traje. Ratovi su vrijeme koje nas možda i najbolje podsjeti kako smo mali i kako ne možemo mnogo. Nastavit ćemo raditi sto možemo. Kao organizacija ostajemo potpuno posvećeni Ukrajini, i drago mi je večeras najaviti da Muzej ratnog djetinjstva, kada se za to stvore okolnosti, planira otvoriti i stalnu muzejsku postavku u Kijevu. Do tada ćemo nastaviti biti glas naše ukrajinske zajednice u Evropi. Trenutno pripremamo veliku izložbu koju ćemo otvoriti u maju u Bukureštu“, rekao je Jasminko Halilović, osnivač i generalni direktor Muzeja ratnog djetinjstva. Nakon uvodnog segmenta Halilovića, različite segmente rada MRD-a predstavile su izvršna direktorica Amina Krvavac, direktorica ureda u Ukrajini Svitlana Osipchuk, koordinatorica edukativnih aktivnosti Merima Ražanica, te menadžerica kolekcije Fernanda Flores.

Bilo da govorimo o unapređenju procesa pomirenja, tranzicijske pravde, ili bilo kojem drugom povezanom procesu, snaga MRD je u tome sto uvijek u centar stavlja ličnu i dječiju perspektivu. U skladu s tim, pokušavamo omogućiti što više prilika da učesnici u stvaranju i širenju kolekcije MRD istovremeno budu i kokreatori sadržaja koje zajedno predstavljamo široj javnosti.

Amina Krvavacizvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva

Nakon dva dana putovanja, što u normalnim okolnostima traje nekoliko sati, u Sarajevo je stigla direktorica ukrajinskog ureda Muzeja ratnog djetinjstva Svitlana Osipchuk. Uprkos svim preprekama, ukrajinski tim MRD-a je radio od početka invazije, organizujući radionice putem interneta, pružajući kroz različite aktivnosti podršku i djeci i njihovim roditeljima. Iskustvo rada u ratnim uslovima, naučilo ju je, kako je rekla u Sarajevu, da je tim ključan, uprkos tome što danas djeluju sa različitih adresa. „Moje kolege i kolegice danas moraju nastavljati svoje živote u različitim zemljama svijeta. Uprkos tome oni ostaju profesionalni, snažni i predani našem cilju. A cilj nam je iskustva ratnog djetinjstva u Ukrajini učiniti vidljivim. Beskrajno sam zahvalna našim kolegama i kolegicama u Sarajevu, zbog svega onoga što rade za djecu Ukrajine, ali i drugih dijelova svijeta“, naglasila je Osipchuk.

Važnost empatije i uzajamnog pružanja podrške, kao i razmjene dobrih praksi, bila je u fokusu video obraćanja Oleksandre Matviichuk, direktorice ukrajinskog Centra za građanske slobode (CLC), dobitnika Nobelove nagrade za mir u 2022. godini, ali i govora programske direktorice Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Sofije Todorović. Todorović se posebno osvrnula na prošlogodinju izložbu Muzeja ratnog djetinjstva u Beogradu, odnosno značaj regionalnog prisustva MRD-a i predstavljanja priča o ratnom odrastanju djece iz BiH, Hrvatske, sa Kosova, ali i drugih zemalja javnosti u Srbiji.

Aurélie Valtat, Delegacija EU u BiH
Oleksandra Matviichuk, Centar za građanske slobode
Sofija Todorović, Inicijativa mladih za ljudska prava

Obilježavanje šestog rođendana Muzeja ratnog djetinjstva realizovano je u saradnji sa Delegacijom Evropske unije i uz podršku ambasadora Johanna Sattlera, šefa delegacije i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Gostima i gošćama sinoć se obratila i Aurélie Valtat, šefica Sekcije za evropske integraciju, politička i ekonomska pitanja pri delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Jednu od prošlogodišnjih aktivnosti Muzeja — izradu novog dječijeg kutka, te interaktivnih instalacija za posjetioce koje će uskoro postati dio stalne postavke, podržao je Kanton Sarajevo.

Ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo, Samir Avdić, naglasio je značaj rada Muzeja ratnog djetinjstva i njegovog doprinosa bh. kulturnoj sceni, te u ime Ministarstva kulture i sporta KS čestitao Muzeju šesti rođendan.

Uspjeh ovog Muzeja ogleda se i u njegovim sposobnostima da u BiH privuče značajna međunarodna sredstva za kulturu, samo prošle godine preko 1 milion KM. Ta sredstva se koriste za kreiranje novih radnih mjesta u kulturnoj industriji u BiH.

Samir AvdićMinistar kulture i sporta Kantona Sarajevo
Ministar Avdić

Završetak programa obilježio je nastup orkestra Sarajevske filharmonije. Pod dirigentskom palicom maestre Samre Gulamović orkestar je izveo kompoziciju “Molitva za Ukrajinu” ukrajinskog kompozitora Valentina Silvestrova, a potom i prvi stav “Holberg svite” norveškog kompozitora Edvarda Griga.

Izuzetno nam je drago što je ovaj događaj pružio još jednu priliku za osnaživanje spona između nas i naših prijatelja, partnera, donatora i učesnika u stvaranju kolekcije. Djelić sinoćnje atmosfere pogledajte u galeriji u nastavku.